Suđenje

Rade Grujić: Saznanja o odvajanju muškaraca u Klisi i strijeljanju

12. Juna 2023.14:11
Na suđenju Radetu Grujiću za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Državnog tužilaštva je pričao o događajima koji su prethodili odvajanju muškaraca u Klisi, koji su strijeljani, a među njima je bilo 16 članova njegove bliže porodice.

Zvornik. Foto: BIRN BiH

Svjedok, čije je ime zabranjeno objavljivati u javnosti, ispričao je da je prije ratnih dejstava živio sa roditeljima, suprugom i mlađim bratom u selu Lupe, koje se nalazi osam kilometara od Zvornika. Početkom aprila je radio u Karakaju, a stanovništvo se kretalo do 6. aprila.

Dodao je da su samo pojedinci mogli dobiti propusnice za kretanje, a da je 7. aprila vraćen kući s posla, bez da mu je rečen razlog.

On je ispričao kako je 8. aprila u jutarnjim satima čuo pucnjavu, kao i da je s porodicom slušao Radio Zvornik, kada je rečeno da je grad napadnut. Pucnjava je, prema njegovim riječima, konstantno trajala od 8. do 26. aprila. Od 8. aprila, kako je rekao, prolazila su putnička vozila s megafonom, putem kojeg su srpske vlasti pozivale na suživot.

U selu je bio sve do 26. aprila, kada bivaju napadnuti, nakon čega se stanovništvo krilo po šumama. Ubrzo je prošao i proglas, nakon kojeg je stanovništvo iz 16 sela predalo naoružanje. Kako je kazao, 10. ili 11. maja dva njegova rođaka otišla su nahraniti stoku, nakon čega su zarobljeni od srpskih snaga.

Vidio ih je nakon dva ili tri dana, kada su vraćeni izranjavani. Krajem maja, iz pravca Petkovaca i Zvornika došli su oklopni transporteri koji su počeli nasumice pucati. Ispričao je da se ubrzo s porodicom spustio u rijeku i došao u Đuliće, a potom u Klisu, gdje je bilo između pet i šest hiljada ljudi.

Posvjedočio je da je u Klisi ostao do 30. maja, kada je sa bratom i tri rođaka odlučio, kroz šumu, krenuti prema Sapni, nakon čega su izašli prema Nezuku. Ubrzo je mobilisan u Kalesiji, kada je saznao da su svi muškarci iz Klise zarobljeni, a njegov djed prebačen u Dubrave u kasarnu.

Od djeda, supruge i majke je saznao da su svi muškarci stavljeni na kamion u Bijelom Potoku, među kojima je bio i njegov otac, odnosno 16 članova njegove uže porodice. Rekao je da je tom prilikom 675 muškaraca u Bijelom Potoku odvojeno od porodica, te su strijeljani, kao i da su samo trojica preživjela. Oca je pronašao u masovnoj sekundarnoj grobnici “Crni vrh“.

On je svjedočio na suđenju Radetu Grujiću, koji je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da su Lupe osam kilometara od Sapne, da je dobar dio tokom ovih događaja bio prisutan, te da ima saznanja da je veliki broj stanovništva bošnjačke nacionalnosti protjeran iz Zvornika. Rekao je da je čuo kako je 26. aprila napadnut Kula Grad, ali nije čuo da je na srpskoj strani bilo žrtva. Dodao je i da nije vidio nijednog muslimana s neregularnim oružjem.

Nastavak suđenja je zakazan 7. jula.

Aida Trepanić