Suđenje

Ličina i ostali: Odvedeni u preduzeće “Japra“

8. Juna 2023.16:29
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su o napadima na mjesto Blagaj Japra, odvođenju u preduzeće „Japra“ te oduzimanju novca i zlata.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Hamdija Alić ispričao je da je do 9. juna 1992. godine s porodicom živio u selu Blagaj Japra, kada su ih sve protjerali i odveli u preduzeće “Japra“.

“Dok smo išli, vidio sam tijela ubijenih Ismeta Selimovića i Kemala Alića“, rekao je svjedok, te dodao da ih je vojska na mostu prije ulaska u preduzeće “Japra“ pretresla, te im oduzela novac i zlato.

Svjedok je rekao da je iz tog preduzeća odveden njegov brat sa još dvojicom muškaraca, te ih je vojska odvela nekih 150 metara dalje i ubila.

Prema riječima svjedoka, iz preduzeća “Japra“ vagonima za stoku odvoze ih u Stanare blizu Doboja, a pripadnici Vojne policije su bili u pratnji voza.

“Bilo je sedam ili osam vagona ljudi, vrućina, užas jedan“, opisao je svjedok.

Na željezničkoj stanici u Stanarima, prema iskazu svjedoka, muškarci su razdvojeni od žena i djece, te istim vagonima odvezeni u Banje Luku, a potom u Bosanski Novi, gdje ih zatvaraju na stadion “Mlakve“.

“Bilo je nas više od 2.000 muškaraca, spavali na podu, a stražari bili na tribinama“, rekao je svjedok.

Tužitelja Tarika Crnkića zanimalo je da li svjedok poznaje Rešada Berberovića, što je Alić potvrdio, te naveo da je on odveden u grupi muškaraca, da su im dali vesla, kao da idu na veslanje, i čuo je da su odvedeni u Vatrogasni dom.

Uz pomoć Međunarodnog crvenog krsta, svjedok je rekao da su pušteni sa stadiona 23. jula 1992. godine, te su konvojima prebačeni za Hrvatsku.

Za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom optuženi su Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić, te Bogdan, Žarko i Jovan Grab. Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Svjedok Hakija Imširović kazao je da je njegova porodica zajedno s mještanima Blagaj Japre protjerana i da su svi odvedeni u preduzeće “Japra“, te je na putu do preduzeća ubijen brat njegov Samid Imširović.

“Ja sam vidio kada je ubijen i Sulejman Burzić u firmi ‘Japra’, gledao sam u njega, ubio ga je neki vojnik Vujanović“, rekao je svjedok te dodao da su tada odveli grupu od 17 muškaraca, za koje se ništa ne zna.

Svjedok je naveo da su iz preduzeća “Japra“ prebačeni vagonima za stogu u Stanare, gdje su odvojene žene i djeca, a muškarci vraćeni u Bosanski Novi, te zatvoreni na stadion “Mlakve“.

“U pratnji voza je bio komandir policije Jeličić, njega sam poznavao“, rekao je svjedok.

Na stadionu su ostali zatočeni 45 dana, nakon čega su konvojima Međunardnog crvenog krsta otišli iz Bosanskog Novog za Hrvatsku, a svjedok je potom s porodicom otišao u Njemačku.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli.

Selma Boračić Mršo