Vijest

Gadžo i ostali: Oslobađajuća presuda za zločine u Hrasnici

30. Maja 2023.11:01
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva počinjene 1992. i 1994. godine.

This post is also available in: English

Suljo Hebib s braniocem. Foto: BIRN BiH

Sudsko vijeće zaključilo je da nije van razumne sumnje dokazano da su trojica bivših pripadnika Četvrte brigade Armije BiH, u svojstvu stražara, učestvovala u premlaćivanju i ubistvima srpskih civila zatvorenih na području Hrasnice.

Veliki broj od 21 tačke optužnice, kako je navela predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić, zasniva se na pročitanim iskazima svjedoka Mirka Vukovića, dok za neke tačke nije izveden nijedan dokaz ili je saslušan samo jedan svjedok.

“Iskazi ovog svjedoka u bitnim i odlučujućim dijelovima nisu potvrđeni nijednim drugim svjedokom ili materijalnim dokazom, tako da ne mogu biti pouzdan osnov kojim bi se mogla utvrditi krivična odgovornost optuženih”, kazala je Pašić o Vukovićevim iskazima.

Ona je pojasnila da, u slučaju kada se optužba zasniva samo na jednom svjedoku, njegov iskaz mora biti takav da ne ostavlja nikakvu sumnju. Rekla je da su iskazi Vukovića kontradiktorni među sobom, kao i u odnosu na druga svjedočenja. Navela je još neke tačke koje se zasnivaju na samo jednom pročitanom iskazu.

Vijeće nije našlo dokazanim ni tačke optužnice za koje su saslušani svjedoci zbog kontradiktornosti njihovih iskaza. Pašić je napomenula da je jedan od svjedoka izjavio da se ravnao po iskazima drugih svjedoka koje je pročitao u knjizi.

Ona se osvrnula i na manjkavosti optužnice u pojedinim tačkama.

“Tužilaštvo nije navelo koju tačno radnju stavlja na teret optuženima, kao ni oblik odgovornosti”, kazala je Pašić.

Prvostepenom presudom Gadžo je oslobođen po 11 tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju zatvorenika u školi “Aleksa Šantić”, garažama i podrumu nedovršene zgrade, od kojih je većina podlegla batinama.

On je s Laličićem oslobođen po pet tačaka za smrt jednog i nanošenje psihičke i fizičke boli šestorici zatočenika. Hebib je oslobođen po pet tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju četvorice zarobljenika.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Marija Taušan


This post is also available in: English