Suđenje

Taranjac i ostali: Svjedok tvrdi da mu optuženi nisu izdavali naređenja

22. Maja 2023.13:49
Na suđenju za zločine počinjene u Ljubiji kod Prijedora, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine u unakrsnom ispitivanju je izjavio da Slobodan Taranjac, kao komandir Kriznog štaba, nije mogao izdati naređenje, i da mu Ranko Došenović nikad ništa nije naređivao.

Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-5, kojeg je ranije ispitalo Državno tužilaštvo, odgovarajući na pitanja Dragana Međovića, branioca prvooptuženog Taranjca, kazao je da je bio komandir na jednom punktu. On je rekao da su u proljeće i ljeto 1992. vojna i civilna vlast u Ljubiji bile odvojene.

Svjedok je potvrdio da je Krizni štab u Ljubiji bio civilna vlast, kao i da Taranjac, kao komandir, nije mogao izdati naređenje.

Na upit Mersihe Delić, braniteljice Ranka Babića, S-5 je negirao da je on sa Radetom Bilbijom i vojnim policajcima ulazio u Dom u Miskoj Glavi. Također je rekao da nije siguran da li je vidio Babića da ulazi.

On je u unakrsnom ispitivanju negirao i da mu je Ranko Došenović naređivao, te izjavio da se ne sjeća da li je i Milorad Tomić bio tu. Prema njegovim riječima, Slobodan Knežević u tom periodu još uvijek nije bio pripadnik vojne policije.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, uz Taranjca, Babića, Došenovića i Kneževića, optuženi su i Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić te Milorad Obradović.

Nastavak suđenja je 3. jula.

Aida Trepanić