Suđenje

Samardžija: Cjepanicom po glavi

22. Maja 2023.14:36
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su muškarci iz naselja Kotor ubijani i premlaćivani u junu 1992.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Sejfo Bilić kazao je da su mještani pozvani preko megafona da se okupe, te da su tu bili vojnici u šarenim uniformama i crvenim beretkama. On je naveo da je stotinjak mještana krenulo prema gradu, a da su kod raskrsnice ubijena petorica.

Rekao je da su u jednoj prodavnici mučeni i udarani, a potom odvedeni do kuće Stipe Zebe. Kako je kazao, tu su držali ruke na potiljku u čučećem položaju, a nekoliko ih je izdvojeno i ubijeno.

“Nemoj, to mi je jedini sin. E, hodi sad i ti”, prisjetio se svjedok kako je komšija Rešad molio da ne izvode njegovog sina prije nego što su obojica ubijeni.

Bilić je kazao da su kod jedne garaže odvojili žene i djecu, a da su im kuće u Kotoru bile zapaljene. Muškarci su, kako je naveo, odvedeni do Doma zdravlja, a usput ih je veći broj ubijen.

Posvjedočio je da su kod Doma zdravlja bila lica s crvenim beretkama i šeširima, kao i u policijskim uniformama.
Ispričao je da je ubijanje i premlaćivanje nastavljeno. Udarani su i cjepanicama.

“Baci je uvis i na koga padne. Na mene je pala dva puta”, rekao je Bilić, pokazujući mjesto na glavi gdje ga je udarila.

Dodao je da su potom odvedeni u zatvor i da je razmijenjen 19. jula.

Na pitanje branioca Slobodana Perića, svjedok je rekao da ne zna da je iz Kotora pucano iz snajpera, kao ni čija je kuća prva zapaljena u ovom naselju.

On je svjedočio na suđenju Zdravku Samardžiji koji je optužen u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Edin Botić svjedočio je o premlaćivanju u školi i zatvoru iza suda gdje je bio zatvoren od juna. On je rekao da su zatvoreni nakon što su u Kotor-Varoš došli specijalci.

Ispričao je kako su u školi izvođeni i udarani.

“Mene je udario tako da je kost izletjela… Imali su bejzbol palice”, rekao je Botić.

Dodao je da je bio pušten kući, ali su došli Burčani, pripadnici formacije iz sela, te su njega i komšije odveli u zatvor iza suda.

Svjedok je rekao da se tu nastavilo fizičko zlostavljanje, a čuo je da su neki podlegli od batina.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Marija Taušan