Suđenje

Dudaković i ostali: Članove porodica koji su ostali u Petrovcu više nisu vidjeli

22. Maja 2023.15:57
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su izjavili da su članove porodica posljednji put vidjeli u septembru 1995. na području Bosanskog Petrovca i da su poslije ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.


Atif Dudaković s braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Mirko Radulović naveo je da je živio u Bosanskom Petrovcu i da se 14. septembra 1995., kao pripadnik Vojske Republike Srpske, povukao prilikom napada Petog korpusa.

On je rekao da su njegova majka Jela (1935) i baba Stana Kecman (1900) ostale, i da su došle u njegov stan u Petrovcu.

“Otac je zvao majku da idu, ali ona nije htjela da ostavi svoju majku”, naveo je svjedok, dodajući da mu je otac rekao da su kasnije ekshumirane.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužiteljica Vedrana Mijović pročitala je iskaz Stanke Dronjak, koja je navela da je srpsko stanovništvo napustilo Petrovac 14. septembra prilikom akcije Petog korpusa i granatiranja.

Svjedokinja je kazala da je njen otac Mile (1936) rekao da će ih stići prilikom napuštanja grada.

“Tad sam izgubila kontakt s njim”, navela je Dronjak.

Prema njenim saznanjima, otac je bio u stanu kad je zauzet grad, te je izveden ispred zgrade i ubijen. Dodala je da je od nekih sugrađana čula da su to učinili neki iz Bužima zajedno sa izvjesnim Damirom Jakupovićem.

Dronjak je rekla da je njen otac ekshumiran iz masovne grobnice u Petrovcu.

Odbrane optuženih prigovorile su na relevantnost i zakonitost pročitanih iskaza. Navele su da se u oba iskaza koristi termin “agresija” što, prema njihovim riječima, sugeriše da su iskazi unaprijed pripremljeni. Navele su da Armija BiH nije bila sposobna da izvede jak artiljerijski napad kao što su naveli svjedoci.

Branilac Ifet Feraget je rekao da se u optužnici na jednom mjestu navodi za Stanu Kecman da je 1913. godište, a u iskazu se spominje 1900., dok se Jela Radulović ne spominje u optužnici.

Odbrane su navele da se ne mogu provjeriti navodi svjedokinje Dronjak jer nije navela od koga je dobila saznanja.

“Poziva se na lice koje nije bilo pripadnik Petog korpusa”, kazala je braniteljica Marsela Bajramović.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Marija Taušan