Suđenje

Petrović: Zaštićenoj svjedokinji prijetio nožem pod vratom

18. Maja 2023.15:45
Na suđenju Stojanu Petroviću za silovanje u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da mu je zaštićena svjedokinja CR-3 ispričala da ju je zlostavljao optuženi i da je tokom rata više puta silovana.
Brčko. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći putem videolinka iz Osnovnog suda u Brčko distriktu, Mirza Alićehajić je rekao da je oštećena CR-3 dolazila tokom rata u posjetu njegovoj porodici, a da mu je nakon rata ispričala o zlostavljanjima koje je preživjela u Brčkom.

“Ona je bila djevojka u 25. godini, neudata, mlada, visoka, plave kose. Bila je vesela djevojka i dobrog zdravlja”, prisjetio se on svjedokinje CR-3 kakvu je pamti u ratnom periodu, pojasnivši da je poslije rata bila u potpunosti drugačija.

“Odmah poslije rata kad sam se vratio u Brčko, sreo sam je, već je bila narušenog zdravlja, nije više ista djevojka”, kazao je on.

Alićehajić je ispričao da se u Brčko vratio oko 2000. godine i da je tek tada saznao za većinu zločina koji su se desili. Tada je čuo i da je CR-3 više puta silovana.

“Teško je govorila o tome. Rekla mi je šturo i površno da je više puta silovana i zlostavljana na razne načine. Spominjala je, svima nama, općepoznata imena ljudi, kazala je da joj je čovjek na čijem smo danas suđenju stavio nož pod vrat i tjerao je”, kazao je svjedok.

Petrović je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike. U ovom predmetu bio je optužen i Slobodan Ljubičić, koji se nije pojavio u Sudu BiH na izjašnjenju o krivici.

Skupa s njima je bio optužen i Ranko Češić, koji je ranijom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, ali je postupak u BiH obustavljen kada je preminuo.

Drugi svjedok Tužilaštva, penzionisani pravnik Munib Jusufović, rekao je da je stanje u Brčkom nakon rušenja mostova 30. aprila bilo vrlo opasno i haotično za nesrpsko stanovništvo i da su zbog toga svi prešli u južne dijelove okoline Brčkog.

“Odmah nakon rušenja krenuli su spiskovi sa imenima Bošnjaka i Hrvata, odvođenja, posebni spiskovi ko je bio u SDA tada”, ispričao je on.

Kazao je da je u gradu od 70 posto bošnjačkog stanovništva ostalo samo par porodica, a da su svi ostali izbjegli, kao i iz šireg područja oko Brčkog.

“Najpoznatiji logor ‘Luke’ je bio, pa fiskulturna sala, policija, bile su tu i privatne kuće u kojima su se odvodile žene i seksualno zlostavljale, svega je tu bilo, Brezovo Polje je cijelo logor bilo”, rekao je on.

On je kazao da optuženog Stojanovića ne poznaje i da nije imao saznanja o njemu.

Suđenje će se nastaviti 6. juna, kada je planirano saslušanje posljednja dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Azra Husarić Omerović