Suđenje

Paravac i ostali: Blokada puta u Grapskoj

16. Maja 2023.13:20
Svjedoci Odbrane Andrije Bjeloševića pred Državnim sudom govorili su o blokadama puta prema Doboju i barikadama u naselju Grapska u proljeće 1992. godine.


Grapska kod Doboja. Foto: BIRN BiH

Drago Nikolić kazao je da je bio komandir Stanice milicije u Bosanskom Brodu i da je zbog složene bezbjednosne situacije napustio grad 4. aprila 1992. godine. On je ispričao da je u Doboj otišao preko Hrvatske, jer se nije moglo proći redovnim putem.

Svjedok je rekao da je jedno vrijeme bio na teritoriji brodske opštine pod srpskom kontrolom, ali da se do Doboja nije moglo doći i da je put bio blokiran u Grapskoj 8. maja.

“Mještani susjednog sela rekli su da se ne može doći u grad, da su muslimanske snage postavile barikadu i ne dozvoljavaju da se prođe”, prisjetio se Nikolić.

On je dodao da je nakon nekoliko dana čuo da je vojska raščistila barikade. Ispričao je kako se u Doboju sastao sa Bjeloševićem, koji je bio načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB), u čijem organizacionom sastavu je bila i njegova stanica iz Broda.

“On je bio načelnik Centra, ali nije imao nijednog odjeljenja, ni krim-policije, ni opšte policije…” kazao je svjedok.

Kako je ispričao, s Bjeloševićem se dogovorio da ide u Stanicu milicije u Modriči, gdje je, kako je naveo, vojna komanda bila postavila načelnika. Nikolić je rekao da je kasnije prešao u vojnu bezbjednost radi preuzimanja vlasti u Bosanskom Brodu, a kasnije se ponovo javio Bjeloševiću jer je želio da pređe u dobojski CSB.

Nikolić je kazao da za vrijeme boravka u Modriči i kasnije nije imao vezu sa CSB-om, a da je od Bjeloševića čuo da je on u to vrijeme bio vojno angažovan.

Na pitanje tužioca Edina Muratbegovića, svjedok je rekao da mu nije poznato da je Bjelošević bio član Kriznog štaba.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića, s Bjeloševićem su optuženi Borislav Paravac i Milan Savić. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Svjedok Dušan Pavlović kazao je da je radio u policiji i da je od komandira Irfana Hadžića dobio naređenje da formira rezervni sastav policije u Grapskoj.

“Kratko sam bio tu, desetak dana. Za komandira je postavljen Refik Buljubašić… Kad sam ja otišao, povećano je brojno stanje na 30-35 pripadnika. Tri-četiri pripadnika srpske nacionalnosti su napustili, nisu se osjećali sigurnim”, rekao je svjedok.

On je kazao da je iz Pranjkovaca, gdje je živio, vidio kako u Grapskoj drže straže i kopaju rovove.

“Do 8. ili 9. maja moglo se proći kroz Grapsku. Onda su zaustavili saobraćaj… uhapsili pripadnike vojske”, rekao je Pavlović, dodavši da je vojska potom zaustavila konvoj sa civilima iz Grapske i da je nakon pregovora došlo do razmjene.

Svjedok je kazao da je Hamid Muratović, koji je bio načelnik Štaba Teritorijalne odbrane, preuzeo komandu nad ljudima u Grapskoj. Prema njegovim riječima, vojska je tražila da predaju oružje i deblokiraju put, a kako su to odbili, uslijedila je akcija 10. maja. Dodao je da policija nije učestvovala u toj akciji.

Pavlović je rekao da su od maja stanice policije bile pretvorene u čete po naredbi vojne komande. Kazao je da CSB tada nije imao službe i da se organizuje u septembru.

Svjedok je rekao da njemu u Grapskoj niko nije prijetio. Na pitanja tužioca kako zna šta se dešavalo u Grapskoj, kazao je da je normalno da zna šta se dešava s obzirom da je bio policajac. Muratbegović ga je pitao da li zna da je više desetina mještana Grapske bilo mrtvo nakon akcije, na šta je Pavlović odgovorio da ne zna.

Suđenje se nastavlja 23. maja.

Marija Taušan