Suđenje

Bjelošević: U objekat “Žaba” se dolazilo na radnu obavezu

8. Maja 2023.14:37
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Derventi, prvi svjedok Odbrane je ispričao da je nekoliko puta tokom rata dolazio u objekat “Žaba”, ali u njemu nije vidio nikakve zatočene osobe, niti optuženog Andriju Bjeloševića.
Andrija Bjelošević. Foto: Sud BiH

Na samom početku ročišta, predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić upozorio je Slobodana Cvijetića, branioca optuženog Bjeloševića, da bez dozvole Suda nije smio otkrivati identitet zaštićenih svjedoka, kao što je to učinio tokom pripreme svog prvog svjedoka.

Predrag Nikolić je posvjedočio kako se njegov kafić u Derventi nalazio na udaljenosti od 300 metara od objekta “Žaba”, koji je bio porušen i u kojem su početkom 1993. izvjesni Božo i Cicvara organizirali čišćenje i radnu obavezu. Dodao je da su u radnoj obavezi učestvovali i Hrvati i Srbi i Muslimani, kao i da su posjećivali i njegov kafić tokom ovog perioda, te pričali kako idu čistiti firme i druge objekte u Derventi.

Svjedok je kazao i da je dva do tri puta odlazio u objekat “Žaba”, gdje je zaticao samo Božu i Cicvaru, za kojeg misli da je tu povremeno i spavao. Dodao je da je ovaj dvojac uhapšen u julu 1993., te je čuo da je “Andrija Bjelošević poslao policiju da ih uhapsi”.

Na pitanje branioca Cvijetića, svjedok je ispričao da je zaštićenu svjedokinju AB-1 sreo u maju 1993., kada je vidio da ide na radnu obavezu u “Žabu”.

Govoreći o periodu nakon rata, Nikolić je kazao da se svjedokinja AB-1 nakratko zaposlila kod Andrije Bjeloševića, te da je na benzinskoj pumpi u njegovom vlasništvu radila samo nekoliko dana.

Svjedok je rekao i da je tokom rata čuo da je Andrija Bjelošević načelnik policije u Doboju, ali ga nikada nije vidio ni kod sebe, ni u objektu “Žaba”, niti je čuo da je neko pričao o tome.

Na pitanje optuženog, Nikolić je potvrdio da se družio s Milivojem Novićem, tokom čega mu je Nović rekao da krivi Bjeloševića da mu je “naštimao zatvor” i da će mu se “osvetiti kad-tad”.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi od maja 1992. do juna 1993. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je tužiocu Edinu Muratbegoviću rekao da u objektu “Žaba” nisu bile zatočene osobe, nego da su tu mnogi ljudi dolazili zbog radne obaveze, kao i da je razgovarao samo sa Božom i Cicvarom.

Dodao je da je čuo kako su ova dvojica uhapšeni jer je “Cicvara zlostavljao žene sa radne obaveze“. Zanijekao je da je tjerao AB-1 da odustane od izjave, kao i tvrdnju Tužilaštva da vrši pritisak na zaštićenu svjedokinju AB-2, na šta je tužilac rekao da će priložiti službenu zabilješku policije da je to činio.

Naredno ročište zakazano je za 12. juni.

Enes Hodžić