Suđenje

Mirsad Brkić: Ubistvo u blizini linije razgraničenja

27. Aprila 2023.14:58
U nastavku suđenja Mirsadu Brkiću za zločine nad civilima u Odžaku, svjedok Tužilaštva Senahid Ribić rekao je da je u julu 1992. godine Simo Ljubičić ubijen u blizini linije razgraničenja, te da je sa optuženim bio u grupi koja je primorala Peru Ljubičića da uđe u automobil.
Mirsad Brkić i Senahid Ribić u sudnici. Foto: BIRN BiH

Ribić je potvrdio da je bio pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Odžaku, te da se devet godina i tri mjeseca nalazi na izdražavanju kazne u Kazneno-poravnom zavodu u Orašju. Okružni sud u Doboju je zbog zločina na području Odžaka krajem januara 2013. osudio Ribića na 13 godina zatvora.

Prema Ribićevim riječima, u julu 1992. su s druge strane bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

“Pucalo se s obje strane. Brkić je bio blizu kad je pogođen Simo Ljubičić. Ne znam ko ga je pogodio. On je u pravcu linije razdvajanja bježao iz kuće Radeta Ljubičića. Mi ne bismo ni ulazili u dvorište da nije pucano na nas. Tu je bilo vojnika i sa strane, jer je tad pao Jakeš“, naveo je Ribić.

Ispričao je da je s optuženim Brkićem bio u automobilskoj prikolici, dok je Pero Ljubičić s drugim pripadnicima voda sjeo u fiću, te se od njih rastao u blizini šupe Kasima Fetahovića, gdje je kasnije pronađeno njgeovo tijelo.

“Mirsad Omičević Žuti je obio i odvezao fiću iz garaže Radeta Ljubičića. Pero je izašao na put i sjeo s nama u fiću. Ja sam otišao kući. Ostali su krenuli prema šupi Kasima Fetahovića. To je moje zadnje viđenje s Perom”, naveo je Ribić.

On je potvrdio da je Pero Ljubičić morao sjesti u auto. Ribić je ranije negirao izjavu svjedoka da je vidio Kasima Fetahovića i njegovog brata Safeta, dok je naoružan vodio Peru Ljubičiča, te da mu je u Brodu rekao da je Ljubičićevo tijelo ostavljeno u njegovoj šupi.

Negirao je izjave svjedokinje Daliborke Ilić da je u Brodu, nakon zauzimanja Odžaka od strane VRS-a, rekao da je ubio njenog oca Simu Ljubičića.

Ribić je rekao i da nije učestvovao u zatvaranju grupe civila u garažu Ilije Miloševića.

Optužnica tereti Brkića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je u naselju Jezero – koje danas pripada općini Vukosavlje, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama –u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpke nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Senahidova bivša supruga Hatidža Ribić i njihova kćerka Emina Barukčić govorile su o susretu sa Nenadom Ljubičićem i razgovoru o ratnim događajima u Jezeru.

Hatidža Ribić je, nakon predočavanja iskaza iz istrage, potvrdila da je u tom razgovoru spomenula Soma, te pitala: “Zašto on nije saslušan kad se spominje s mojim suprugom?“

Emina Barukčić je rekla da je od majke čula da je njenom ocu bilo teško kad je gledao Facebook profil Mirsada Brkića kako se veseli, dok on mora na izdržavanje kazne.

Svjedokinja je negirala da joj je optuženi bilo kad prijetio, te je povrdila navode tužioca Slavke Krulja da joj je zapaljen automobil.

“Rečeno mi je da se auto sam zapalilo, čime se ne slažem, jer su ispod pronađene kocke za potpalu“, kazala je Barukčić.

Suđenje se nastavlja 1. juna.

 

Arnes Grbešić