Suđenje

Elez Ilija: Saznanja o ubistvima civila u Miljevini

14. Aprila 2023.11:25
U nastavku suđenja Iliji Elezu, optuženom za zločin počinjen na području Foče, svjedokinja Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Hajra Aljukić rekla je da je od komšinice Vojke Tešević čula za ubistva u Miljevini.
Foča. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja je u trebinjskom Okružnom sudu ispričala da je od Vojke Tešević čula da su dva muškarca “ubijali Hrbiniće i Ramoviće i da su ih vozali u viljuškaru” te da joj je ista komšinica kazala da su to učinili Ilija Elez i neki Neđo, kome ne zna prezime.

Na pitanje tužiteljice Bojane Marković da li je poznavala optuženog Iliju Eleza i Neđu Golubovića, svjedokinja je rekla da nije, ali da je poznavala oštećenog Ramu Ramovića.

Kako je navela, nije joj poznata njegova sudbina i nije čula da se neka druga imena dovode u vezu s ubistvima Halila Hrbinića i Rame Ramovića.

Branilac Slaviša Prodanović predočio je svjedokinji raniju izjavu koju je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojoj je kazala da je od istražioca SIPA-e prvi put čula da se Elez spominje u vezi s ovim ubistvima.

Advokat je upitao zašto tada istražiocima nije rekla da je od komšinice Vojke čula da se Ilija Elez dovodi u vezu s ubistvima, svjedokinja je kazala da se ne može sada svega sjetiti.

“Moguće da sam SIPA-i rekla da prvi put čujem, ali stvarno sam to čula od Vojke”, rekla je svjedokinja.

Optužnica tereti Iliju Eleza da je sa još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini, u općini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Svjedok Tužilaštva Branko Elez ispričao je da je čuo da je civile ubio Neđo Golubović, koji mu je to i priznao nakon rata.

“Ja sam bio komandir vatrogasne jedinice u rudniku i onda su primili njega da bude vatrogasac. Taj čovjek je uvijek bio pod alkoholom. Onda smo sjedili i ja sam ga pitao: ‘Bogati, Neđo, šta ti bi da pobiješ one muslimane?’, a on mi je rekao ovako: ‘Šuti, dok nisam i tebe!’ I bio je krenuo na mene. Ja sam ga dočepao i istukao”, ispričao je svjedok i dodao da mu od tada nije bilo svejedno ulaziti u zgradu jer je on stanovao na drugom, a Golubović na trećem spratu.

Svjedok je naveo da su Golubović i optuženi Ilija Elez bili prvi rođaci.

Na pitanje tužiteljice da li mu je poznato da je optuženi tokom 1992. godine bio vojno angažovan, svjedok je kazao da nije, ali da je, kada je on došao iz banje u novembru iste godine, Elez bio angažovan i pripadao sedmom bataljonu.

Ovaj svjedok je potvrdio da nije čuo da se, osim Golubovića, još neko dovodi u vezu s ovim ubistvima.

Tužilaštvo je na ročištu pročitalo izjave iz istrage umrlih i bolesnih svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj.

Nikolija Bjelica-Škrivan