Suđenje

Paravac i ostali: Dokazi o nadležnosti organa vlasti u Doboju

11. Aprila 2023.12:42
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane Borislava Paravca, nastavljeno je suđenje za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Odbrana Paravca je u materijalne dokaze predložila Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), zakone o opštenarodnoj odbrani SFRJ i BiH, odluku o obrazovanju i zaključke Savjeta za narodnu odbranu te statut Srpske opštine Doboj, putem kojih planira dokazivati nadležnost opštinskih organa vlasti i obaveze u sistemu opštenarodne odbrane.

Ulaganje ovih materijalnih dokaza, kako je obrazložila braniteljica Suzana Tomanović, relevantno je zbog optužnice prema kojoj se Paravac tereti da je, kao predsjednik Izvršnog odbora Opštine Doboj i predsjednik Kriznog štaba, koordinirao rad organa policije i Jugoslovenske narodne armije koji su učestvovali u napadu na Bošnjake i Hrvate.

Među dokazima su zaključci Izvršnog odobra Opštine Doboj, dokumenti o isplati naknada pripadnicima rezervnog sastava policije, te dokumenti koji se, kako je navela Tomanović, odnose na kontekst optužnice, poput uredbe o ukidanju Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Doboj, te osnivanju Štaba TO-a Doboj Armije Republike Bosne i Hercegovine, zatim odluke Skupštine srpskog naroda od 12. maja 1992. o osnivanju Vojske Republike Srpske, odluke u osnivanju Patriotske lige i HVO-a.

Tomanović se pozvala na svjedočenja Tihomira Gligorića, Drage Ljubičića i Obrena Petrovića, rekavši da su govorili o ovim događajima.

Ona se pozvala i na potpisani sporazum svih zaraćenih strana sa Londonske konferencije, prema čijim odredbama se svi zarobljeni mogu vratiti kućama, navodeći kako je ovaj dokaz u suprotnosti s tvrdnjom da je postojao širok sistematičan napad protiv muslimana i Hrvata.

Tužilac Edin Muratbegović je uložio prigovor relevantnosti na dokaze, rekavši kako se radi o dokumentima koji su doneseni prije rata, te da nemaju nikakve veze s događajima iz optužnice i ulogom Paravca u širokom i sistematičnom napadu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić izdao je naredbu za vještačenje dokaza Odbrane drugooptuženog Andrije Bjeloševića.

Paravac, Bjelošević i Milan Savić su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. april, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Odbrane Bjeloševića.

Jasmin Begić