Suđenje

Paravac i ostali: Naredne sedmice Odbrana počinje sa izvođenjem dokaza

4. Aprila 2023.10:33
Odbrane Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića, kojima se sudi za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, iznijele su svoje planove za izvođenje dokaza nakon što je Državno tužilaštvo završilo svoj dokazni postupak.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Suzana Tomanović, braniteljica optuženog Paravca, rekla je na statusnoj konferenciji kako planiraju uložiti 21 materijalni dokaz, te da neće imati prijedloge za saslušanje svjedoka.

“Tužilaštvo je saslušalo četiri člana Kriznog štaba i pozivanje još jednog ili dva samo bi izložilo Vijeće da ponovno sluša skoro ista svjedočenja, te stoga nećemo imati svjedoka”, kazala je Tomanović.

Miodrag Stojanović, koji zajedno sa Slobodanom Cvijetićem brani optuženog Bjeloševića, naveo je kako ova Odbrana planira saslušati 20 do 30 svjedoka.

“Pored toga, imamo i prijedlog da angažujemo vještaka policijske struke”, rekao je Stojanović.

Odbrana Savića navela je kako su osigurali saslušanje jednog svjedoka, te da se nadaju da će osigurati još dva, dok materijalnih dokaza neće imati.

Paravac, Bjelošević i Savić su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. april, kada će Odbrana Paravca početi sa izvođenjem dokaza.

Selma Boračić Mršo