Suđenje

Petrović Stojan: Zaštićena svjedokinja joj pričala da je silovana

30. Marta 2023.15:43
U nastavku suđenja Stojanu Petroviću, koji se tereti za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako joj je zaštićena svjedokinja CR-3 pričala da je silovana.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Ruža Durić, koja je u maju 1992. bila u Brčkom, posvjedočila je kako su je odveli u Luku da bi dijelila hranu vojsci, i da je tu provela dva mjeseca. Ispričala je kako poznaje CR-3, da ju je viđala tokom rata i vidjela prekoputa policije u kući, gdje je, kako je rekla, “sva žuta sjedila na stolici”.

Dodala je kako je Miloš, čijeg se prezimena ne sjeća, bio sa CR-3, koja joj je ispričala da ju je on tukao i silovao. Kazala je i kako je on bio u uniformi, te je nakon upita tužitelja Edina Muratbegovića potvrdila da je njegovo prezime Čajević.

U unakrsnom ispitivanju je potvrdila da joj je CR-3 rekla da je tučena, ali da ona to nije vidjela. Potvrdila je i da je CR-3 vidjela samo jednom, u jednoj kući iza zgrade policije.

Petrović je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Nastavak suđenja je planiran 13. aprila.

Aida Trepanić