Suđenje

Paravac i ostali: Prigovori autentičnosti na dokaze Optužbe

21. Marta 2023.11:58
Odbrane Andrije Bjeloševića i Milana Savića na suđenju za zločine počinjene na području Doboja i Teslića uložile su prigovore na provedene dokaze Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje smatraju spornim.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Bjeloševićev branilac Miodrag Stojanović rekao je kako se pridružuje svim prigovorima zakonitosti i relevantnosti koje je prethodno uložila Odbrana optuženog Borislava Paravca, te se posebno osvrnuo na pet materijalnih dokaza Državnog tužilaštva, na koje je uložio prigovor autentičnosti.

Prvi dokaz je, prema Stojanoviću, dokument sa imenima osoba koje treba uhapsiti, a branilac smatra kako, zbog nepostojanja datuma, pečata, potpisa i autora spiska nema nikakvu snagu autentičnosti.

Tužilac Edin Muratbegović u odgovoru na prigovor je kazao kako je taj spisak pronađen prilikom pretresa i privođenja optuženog Savića, te da se radi o internom papiru, za koji nije trebala ovjera nikakvih nadležnih institucija.

Drugi dokaz na koji je obrazložen prigovor jeste dokument-dostavnica na kojoj je potpis Andrije Bjeloševića.

“Moj branjenik negira da je ikada potpisao sporni dokument”, rekao je Stojanović.

Branilac je prigovor autentičnosti uložio za još tri dokaza Tužilaštva BiH, navodeći da ti dokumenti nemaju ni potpise, ni autore, niti bilo kakve ovjere nadležnih institucija.

Savićeva Odbrana je navela kako se samo jedan dokaz odnosi na optuženog, a da je i taj dokument sporan, zbog čega je uložen prigovor autentičnosti i relevantnosti.

Bjelošević i Savić su s Paravcem optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

S njima je optužen i Milan Ninković, ali je ranije protiv njega postupak razdvojen zbog bolesti.

Za je 4. april je planirana statusna konferencija s obzirom na to da je konstatovano da je Tužilaštvo okončalo dokazni postupak.

 

Selma Boračić Mršo