Suđenje

Petrović Stojan: Viđao ženu u kući Interventnog voda

9. Marta 2023.13:12
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je na suđenju za zločine u Brčkom da je viđao jednu ženu u kući koju je koristio Interventni vod.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Dragan Živković je kazao da je bio policajac u Brčkom, a da je od maja 1992. bio u Interventnom vodu Stanice javne bezbjednosti (SJB).

On je naveo da je među pripadnicima Interventnog voda bio i optuženi Stojan Petrović, preciziravši da ga je viđao ali nije imao uvid u papire.

“Viđao sam ga u kancelariji. To nisu bili aktivni policajci”, kazao je Živković.

On je ispričao da je Interventni vod koristio jednu kuću za odmor i da je tu viđao i jednu djevojku ili ženu. Rekao je da ju je poznavao iz viđenja i da je riječ o svjedokinji CR-3, a prema njegovoj procjeni, bila je 30-ih godina.

“Sjedila je tu, da li je kuvala kafe…”, kazao je svjedok, dodajući da ne zna ni ko ju je doveo ni zbog čega.

On je rekao da nije primijetio da se prema njoj neko neuobičajeno ponašao. Kazao je da Petrovića nije viđao u toj kući, a ni sam nije često dolazio.

Živković je rekao da je Interventni vod prebačen u kasarnu pod nadležnost vojske, nakon hapšenja zbog ubistva jedne porodice. U tom kontekstu je spomenuo i Petrovića.

Petrović je optužen da je u svojstvu pripadnika Interventnog voda protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Na pitanja Odbrane, rekao je da nije vidio da je Petrović uhapšen, a optuženi je prokomentarisao da on tada nije bio priveden.

Svjedok je za optuženog rekao da je bio povučen i nije se eksponirao.

Suđenje se nastavlja 16. marta.

Marija Taušan