Suđenje

Potvrđena optužnica za silovanje u Liplju kod Zvornika

28. Februara 2023.11:52
Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora Radetu Grujiću, protiv kojeg je potvrđena optužnica za silovanje u Liplju kod Zvornika u junu 1992. godine, dok je Odbrana predložila izricanje mjera zabrane.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Grujić se u pritvoru nalazi od početka februara, kada je uhapšen na Graničnom prijelazu Karakaj, te je u međuvremenu protiv njega podignuta optužnica, koja je, kako je rečeno na ročištu u Sudu BiH, potvrđena 27. februara.

Tužiteljica Eldina Biuk je navela da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravali adresu koju je optuženi prijavio u BiH te da su je izvijestili da je to fiktivna adresa na kojoj duži vremenski period niko ne živi.

“Predlažem da Sud BiH produži pritvor, jer postoji opasnost od bjekstva i izbjegavanja krivičnog procesuiranja optuženog”, kazala je tužiteljica i navela kako Grujić živi u Malom Zvorniku u Srbiji, da ima srbijansko državljanstvo, te da ga ništa ne veže za BiH.

Državno tužilaštvo tereti Grujića da je, kao pripadnik čete Snagovo, Teritorijalna odbrana (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

Mjeri produženja pritvora usprotivio se branilac optuženog Radivoje Lazarević, navodeći kako osporava postojanje osnovane sumnje jer, kako tvrdi, Tužilaštvo nije predočilo nijedan dokaz kojim potvrđuje elemente krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti”, za koje se Grujić tereti.

“Kapitalni dokaz je izjava svjedoka A-3 iz decembra 2022. godine, koji je navodno prvi put tada saslušan, a svjedoči o događajima iz juna 1992. godine. Kako je to moguće?”, upitao je Lazarević.

On je rekao kako nije sporno da optuženi živi u Malom Zvorniku, te da u BiH ima vrijednu imovinu, kao i ličnu kartu.

Lazarević je predložio da mu umjesto mjere pritvora Sud BiH odredi blaže mjere – zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava.

Državni sud će odluku donijeti u zakonski propisanom roku.

Selma Boračić Mršo