Suđenje

Petrović Stojan: Počelo suđenje za zločine u Brčkom

23. Februara 2023.14:38
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužillaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Stojanu Petroviću, optuženom za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

U optužnici koju je pročitao tužilac Edin Muratbegović navodi se da je Petrović, kao pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Brčko, od aprila do oktobra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske, policije i drugih paravojnih formacija, usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva te vršio progon na osnovu vjerske, nacionalne i etničke pripadnosti, s ciljem pripajanja Brčkog tadašnjoj Srpskoj Republici BiH.

Muratbegović je naveo da je tokom napada u Brčkom ubijeno više stotina osoba nesrpske nacionalnosti, dok ih je na hiljade zatvoreno u logore ili protjerano.

Optuženi Petrović tereti se da je u periodu maj-juni 1992. godine protivpravno zatvorio oštećenu CR-3 u kafani zvanoj “Kod Mileta Bolera“, gdje su bili i drugi vojnici, te joj naredio da mora izvršavati sve njegove nardbe ili će joj ubiti srodnike, a potom i nju.

“Zatim je silom odvukao u sobu, gdje ju je silovao“, naveo je tužilac.

U uvodnoj riječi, tužilac Muratbegović je rekao da će dokazati radnje iz optužnice, kao i da je veći broj mlađih žena bio upućen na rad u ugostiteljskim objektima pod izgovorom da će tu obavljati poslove iz oblasti civilne zaštite, a da su, ustvari, bile seksualno roblje vojske i policije.

“One su, među njima i CR-3, premještane iz objekta u objekat kao roblje, te ni same ne znaju koliko puta su bile silovane“, naveo je tužilac.

Državno tužilaštvo ranije je saopćilo da će pozvati 13 svjedoka i jednog vještaka, te izvesti materijalne dokaze.

Srđan Marjanović, branilac optuženog Petrovića, iskoristio je pravo da uvodnu riječ iznese tek nakon provedenog dokaznog postupka Tužilaštva BiH.

Odbrana će se, prema riječima branioca, naknadno izjasniti i o prijedlogu utvrđenih činjenica, koji je podnijelo Državno tužilaštvo.

Petrović je u augustu 2021. optužen s Rankom Češićem i Slobodanom Ljubičićem. Postupak protiv Češića, koji je u Haškom tribunalu bio osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Brčkom, obustavljen je zbog smrti. Ljubičić, za kojeg je rečeno da je nastanjen u Srbiji, nije dostupan.

Suđenje se nastavlja 9. marta, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.

Selma Boračić Mršo