Suđenje

Šatara i ostali: Policajac Tane odvodio zatočene iz “Vrbas prometa“

14. Februara 2023.14:49
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Donjem Vakufu tokom 1992. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su detalje hapšenja i odvođenja u logore u kojima su premlaćivani pritvorenici.
Donji Vakuf. Foto: BIRN BiH

Nasko Došlić je posvjedočio da je 16. juna 1992. odveden iz svoje kuće u policijsku stanicu u Donjem Vakufu, te da su po njega došli Jordan Ilić i Svemir Nenad sa još dvojicom, njemu nepoznatih, vojnika.

Nakon što su mu oduzeli dokumente u policijskoj stanici, svjedok je rekao da su ga odveli u magacin Teritorijalne odbrane (TO), gdje je zatekao još 50-60 ljudi.

Svjedok je ispričao da je kroz prozor gledao kako su Jusufa Omeragića zvanog Brico pretukli ispred magacina, te da su ga tukli Jordan Ilić, Vojislav Andrić, Milan Janković, Stamenko Šatar, Svemir Nenad i izvjesni Saša.

“Tukli su ga šipkama, sandukom od municije, nogama i rukama“, naveo je svjedok i dodao da su ga ostavili tu da leži.

On je ispričao da su iz magacina izvodili i Rasima Pajića, koji je bio šumar te da bi, kad se vrati u magacin, bio sav modar.

Nakon 15 dana iz magacina TO-a, prema iskazu svjedoka, prebačeni su u skladište “Vrbas prometa“.

Svjedok je naveo da je u skladištu vidio Sofić Midhata i  Omeragić Mahmuda, da su bili tu jednu noć, nakon čega su odvedeni i više nisu dovođeni.

Također, on je dodao da je jedne prilike policajac Tane sa izvjesnim Rankom došao i izveo Nuriju Čaluka i Ismeta Smajića, koje su odveli iz “Vrbas prometa”, natovarili na kamion i odvezli negdje.

Na pitanje tužioca Igora Dupka, da li se sjeća kako se zvao policajac Tane, svjedok je rekao Nenad Tanasić.

U logorima je svjedok bio ukupno 41 dan, a po izlasku, kako je rekao, Milorad Đurkić mu je dao potvrdu da je bio zatvoren.

Branioca Nenada Tanasića, Miodraga Stojanovića, zanimalo je kako je svjedok vidio da su Čaluk i Smajić odvezeni kamionom, ako su vrata magacina bila zatvorena.

Potom je tužilac prigovorio, navodeći da je svjedok rekao da je vidio kako ih odvode kroz vrata, a da je kroz prozor vidio kako su ih stavili na kamion.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, kao i Zdravko Balaban, u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, i Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Drugi svjedok, Salih Korgić, naveo je da su mu na kućna vrata došli Nenad Tanasić, Boško Bilić te izvjesni Jovo, i rekli mu da pođe s njima u stanicu policije.

Tada su iz Korgićeve kuće s njim krenuli otac i brat.

Svjedok je naveo da su ih pred policijskom stanicom postrojili uza zid, s rukama dignutim iznad glave, te da su ih tukli.

“Mene je Jovo tukao i kada me je udario nogom u glavu, ja sam se onesvijestio“, rekao je svjedok, navodeći da su tu ostali oko dva do tri sata.

Nakon toga su ih pustili kućama, gdje su ponovo nakon tri dana došli i priveli ih za potrebe razmjene.

On je ispričao da mu je, zbog posljedica tog premlaćivanja, amputirana lijeva ruka, te da ima poteškoće i sa nogama, zbog čega je prisiljen na kretanje u kolicima.

Branilac Miodrag Stojanović pitao je svjedoka da li poznaje Nenada Svemira, što je svjedok potvrdio, te rekao da je on taj Nenad koji je došao na vrata po njega.

U dodatnom ispitivanju, svjedok je tužiocu rekao da je ipak vidio Tanasića na putu pored kuće, ali da nije bio ispred policijske stanice kada su ih tukli.

Suđenje se nastavlja 21. februara.

Selma Boračić Mršo