Vijest

VSTV razmatra izmjene Poslovnika za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija

22. Decembra 2022.16:36
Nakon što je BIRN Bosne i Hercegovine objavio da je tužiteljica Posavskog kantona – tokom trajanja uslovne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak – unaprijeđena, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) raspravljali su o izmjenama Poslovnika u odnosu na izbor kandidata za pravosudne funkcije.
Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Stalna komisija za provođenje testnih procedura i Stalna komisija za legislativu VSTV-a BiH izložila je, između ostalog, prijedlog za izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a koje se odnose na pitanje podobnosti kandidata za pravosudne funkcije, odnosno situacije kada se kandidati neće pozivati na razgovor u slučaju kada imaju izrečene disciplinske mjere.

“Koristili smo iskustva iz Hrvatske; imate propisane situacije kada se kandidati neće pozivati na razgovor, kada je počinjeno krivično djelo sa umišljajem“, naveli su iz komisija.

Pojasnili su da će u situacijama kada su krivična djela počinjena s nehatom i u slučaju disciplinskog postupaka u toku, koristiti odredbe iz drugog člana, što će se naknadno definisati, a nadležno Podvijeće cijeniti prilikom procjene kandidata.

Nakon duže rasprave o tome da li se Poslovnik treba usvojiti u ovom obliku ili sačekati dodatne izmjene koje će ubrzo nastupiti u pravcu disciplinske odgovornosti, članovi Vijeća su podržali predložene izmjene i dali podršku, uz odluku da se na narednoj sjednici donese dokument o politici imenovanja, a najkasnije na februarskoj sjednici da se razmatra razdvajanje i usvajanje dijelova Poslovnika.

BIRN BiH je u istraživanju otkrio kako je VSTV Ivanku Stanić unaprijedio na poziciju glavne kantonalne tužiteljice u Posavskom kantonu tokom trajanja uslovne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak, čime je zanemarena preporuka Evropske komisije.

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan je za BIRN BiH ranije potvrdila da su članovi znali da je Stanić imala krivičnu odgovornost, ali da su smatrali da joj mogu dati povjerenje.

“Voljela bih da postoji uređenje da li trebaju da napreduju nosioci za vrijeme disciplinskih postupaka, to su sve stvari koje su nedorečene i koje zaista prave probleme u VSTV-u prilikom odlučivanja”, kazala je ranije ona.

Na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u ovoj godini za sudiju Suda BiH imenovan je Miroslav Janjić, bivši tužilac Državnog tužilaštva koji je ranije disciplinski kažnjen, a koji tokom 2020. godine nije imao nijednu optužnicu niti ročište pred ovim sudom, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Članovi Vijeća su, raspravljajući o kandidatima, kazali da je Janjić najbolje ocijenjen od svih prijavljenih na ovu poziciju, te je izabran sa devet glasova za, odnosno četiri glasa protiv.

On je 2019. godine odlukom Disciplinske komisije VSTV-a BiH kažnjen javnom opomenom zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, odnosno zbog izjave nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, u kojoj je naveo: “Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi.”

Prvog dana sjednice VSTV-a započela je i rasprava o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća, s obzirom na to da naredne godine ističu mandati za tri članice, ali zbog određenih nejasnoća odlučeno je da će se diskusija nastaviti drugog dana sjednice ili tokom januara.

Naredne godine ističu mandati Željki Radović, iz reda okružnih javnih tužilaštava Republike Srpske (RS), Duški Bogojević, iz advokatske komore RS-a i Jadranki Stanišić, ispred Vrhovnog suda RS-a.

Na sjednici je rečeno da je član Davor Martinović uputio pismo u kojem je doveo u pitanje proces žrijebanja. On je pojasnio da je mail uputio zbog činjenice da se usaglašava nacionalni sastav Podvijeća, zbog čega je uputio pitanje da li igdje u zakonu postoji takva konstrukcija propisa.

Martinović je tražio da se rasprava po pitanju procesa žrijebanja održi na sjednici u januaru, kazavši da praksom koju sada imaju “gube svrhu žrijebanja“, jer ne vrše žrijebanje nacionalnosti nego institucija odakle dolaze.

“Ovako kako je postavljeno, meni nije jasno. Dozvoljavam da je do sada takva praksa, ali u mom mandatu nije bilo ovakvog žrijebanja”, kazao je Martinović pojašnjavajući da je žrijebanje izum Poslovnika, a ne zakona, tvrdeći da zakon ne poznaje tu proceduru.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je kazao da je ovo pitanje izuzetno značajno i da zaslužuje pažnju.

“Ova rješenja možemo kritikovati, ali i moj je prijedlog da do sljedeće sjednice Vijeća vidimo šta možemo napraviti“, kazao je Lagumdžija, dodajući da trebaju razmisliti na koji način mogu urediti postupak žrijebanja.

Iz pravne službe VSTV-a BiH su kazali da, ukoliko Vijeće smatra da ova procedura nije u skladu s propisima, članovi Vijeća učestvuju s Pravnom službom u kreiranju novog rješenja i prijedloga.

Azra Husarić Omerović