Suđenje

Obradović i ostali: Na tijela ubijenih muškaraca bačeno smeće

20. Decembra 2022.16:32
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sokolačkom selu Novoseoci, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je kako je vidjela prilikom otkopavanja masovne grobnice kod smetljišta na Ivan Polju da su na leševe ljudi bacili smeće i ostatke srušene džamije.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Amra Korman živjela je na Sokocu do marta 1992. godine, te je skoro svakodnevno odlazila u selo Novoseoci, gdje su joj živjeli majka, otac i brat, koji su čuvali njeno dijete dok je na poslu.

Ona je kazala kako je atmosfera bila takva da više nije željela ostati tu, te je napustila Sokolac i s djetetom došla u Sarajevo.

Svjedokinja je u Sudu Bosne i Hercegovine ispričala ono što je čula od majke i drugih mještanki Novoseoca, koje su deportovane na Hrešu, a potom u Sarajevo.

“Majka mi je rekla da su žene, djecu i starije osobe deportovali, a muškarce ostavili na radnoj obavezi, te da je među prvima zarobljen moj brat Muhamed Selmanović”, ispričala je svjedokinja.

Ona je navela kako je čula da je vojska došla u selo i pohapsila sve mještane i odvela ih na livadu Metaljka, odakle su žene i djecu deportovali za Hrešu, a muškarce ostavili.

“Majka je najviše pričala to kako je na bratovoj jakni vidjela otiske čizama i da ga je pitala jesu li ga tukli, a on joj je samo odmahnuo rukom i nije želio ništa reći”, kazala je svjedokinja, te dodala da su zarobljena ukupno 44 muškarca iz Novoseoca, te da je njena majka prepoznala Pajića, kojeg je odranije znala kao geometra.

“Meni je drugarica Suada Karić rekla da je tu bio i Aleksa Gordić, koji je išao sa mnom u školu”, ispričala je ona te dodala kako je išla i na prepoznavanje u Tužilaštvo BiH i da je prepoznala Gordića.

Potom ju je tužilac Ivan Matešić upitao da li Gordića vidi u sudnici, te je ona ustala i pogledala prema optuženima, ali nije mogla reći koji je Gordić.

Posmrtne ostatke brata našla je u jednoj grobnici blizu smetljišta kod Ivan Polja 2002. godine, zahvaljujući, kako je kazala svjedokinja, nekom normalnom ko je otkrio mjesto grobnice.

“Tijela su bila u bijelim vrećama – stravično je bilo – preko tijela smeće, a po tome ostaci srušene džamije, i vjerovatno ih nikad ne bismo našli da nije taj neko progovorio”, rekla je svjedokinja, te navela kako su tu nađena tijela 42 ubijena muškarca.

Tijelo oca našla je deset godina kasnije, u blizini te grobnice, na drugom mjestu.

“I danas se pitam šta se desilo, zašto je brat u jednoj, a otac u drugoj grobnici”, kazala je ona.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine od 19. augusta 2022. godine, sa ovim predmetom spojen je i predmet Nikole Koprivice zvanog Nindža. On je, kao bivši pripadnik Vojne policije VRS-a, optužen da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava. Koprivica je početkom aprila ove godine izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu.

Drugi svjedok Državnog tužilaštva Velimir Đerić bio je pripadnik Izviđačke čete Druge romanijske brigade.

On je ispričao kako je njegova četa imala dva voda, te da je komandir čete bio Marinko Rajak iz Zenice, dok su komandiri vodova bili Miladin Gašević i Miroslav Šuka.

Svjedok je naveo kako je tog 22. septembra, zajedno s još nekoliko vojnika, otišao na proslavu kod Milomira Matenića zvanog Vojilo, te da su dobili obavještenje da ujutro budu kod pekare jer su trebali ići na neki zadatak.

Svjedok se nije mogao tačno sjetiti datuma, ali je rekao da su se ujutro našli ispred pekare, te da je jedan od njih predložio da se sakriju dok prođe vojska koja je trebala doći po njih, i tako su uradili.

Nakon toga vratili su se u kožaru u Knežini, gdje je njegova jedinica bila smještena, i tu je vidio ostale kolege koje su se vratile iz Novoseoca.

“Oni su nekako bili tihi, potišteni, niko ništa nije govorio, ali sam čuo da je bilo nekakvih ubistava”, kazao je svjedok.

Tužilac Matešić predočio je svjedoku izjavu koju je dao Državnom tužilaštvu 2020. godine, a u kojoj je rekao: “Sjećam se, došla je ekipa izviđača, bila je i Vojna policija s našom brigadom. Saznao sam da su muškarci pobijeni, a žene i djeca deportovani”, pročitao je tužilac dio iz iskaza svjedoka, na što je svjedok kazao da se ne sjeća da je to izjavio.

Svjedok je potvrdio i da je optuženi Momir Kezunović bio s njim u vodu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar 2023. godine.

Selma Boračić Mršo