Suđenje

Odgođeno izjašnjenje o krivici jer se optuženi nije pojavio u sudnici

28. Novembra 2022.13:50
Zbog nedolaska optuženog, pred Okružnim sudom u Doboju danas je odgođeno ročište za izjašnjenje o krivici Ante Pavića iz Slavonskog Broda, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Sudnica u Okružnom sudu u Doboju. Foto: BIRN BiH

Optuženi je uredno primio sudski poziv i optužnicu koji su mu iz Doboja dostavljeni direktno na adresu u Hrvatskoj.

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić kazala je da će, ukoliko se optuženi ne pojavi na narednom ročištu, Tužilaštvo najvjerovatnije podnijeti prijedlog za određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice.

Prema navodima optužnice Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Pavić se tereti da je – kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno organizovani ni učestvovali u neprijateljstvima – od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju civilnih lica.

Branilac optuženog, Novak Gojković, kazao je da je u kontaktu s optuženim koji mu je rekao da “želi da se čuje sa Sudom i Tužilaštvom u Hrvatskoj, nakon čega će donijeti odluku o pojavljivanju pred Sudom u Doboju.”

Novo ročište za izjašnjenje Ante Pavića  zakazano je za 11. januar 2023. godine.

Arnes Grbešić