Suđenje

Nanić i ostali: Svjedoci sarađivali s optuženim

7. Novembra 2022.17:05
Svjedoci Odbrane Vahida Bajraktarevića, optuženog za zločine počinjene na području Bužima, kazali su da je optuženi bio pripadnik Vojne policije i da je bio uzornog i disciplinovanog ponašanja.
Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Sead Jusić, bivši pomoćnik načelnika za operativno-nastavne poslove, kazao je kako je optuženog Bajraktarevića viđao često u obezbjeđenju Izeta Nanića i da mu je zapao za oko po svom radu i ponašanju.

“U nekoliko situacija zatekao sam se s Vahidom na prvoj liniji dešavanja, tada čovjeka možete bolje zapamtiti. Bio je visok, mršav, bujna crna kosa, ponašao se kako dolikuje vojniku“, opisao je svjedok optuženog Bajraktarevića.

Braniteljica Bajraktarevića, Lejla Čović, prikazala je nekoliko fotografija na kojima je svjedok prepoznao optuženog pored sebe ili Izeta Nanića. Na jednoj od fotografija optuženi je držao podignutu zastavu, zbog čega je svjedok kazao da samo posebni ljudi mogu nositi zastavu.

“Zastava se ističe tako na obilježavanjima. Čast je nositi zastavu, ona se daje jednom od najboljih da nose, zastavnik mora biti personifikacija simbola zastave“, kazao je svjedok, dodajući da je fotografija nastala na obilježavanju Dana Armije BiH.

Odgovarajući na pitanja braniteljice, Jusić je kazao kako nikada nije saznao da je optuženi imao problema disciplinske naravi ili da je loše postupao, dodajući da je i sam njega tražio kada mu je bio potreban neko iz Vojne policije.

Drugi svjedok Odbrane trećeoptuženog, Edin Bajraktarević, kazao je da je bio zajedno s optuženim u Trećem odjeljenju Vojne policije, koje je imalo između šest i osam članova.

On je kazao da je Vojna policija učestvovala na skoro 90 posto akcija koje su se provodile, a da su im zadaci bili obezbjeđivanje istaknutog komandnog mjesta, obezbjeđenje komandanta, odlazak u ispomoć i drugi vidovi obezbjeđivanja.

“Gdje god su pretpostavljeni vidjeli da ima potrebe, oni su davali naredbe da se ide na akcije“, kazao je svjedok.

Ispričao je da je optuženi Bajraktarevič uglavnom bio s njim u akcijama.

Na pitanje sudije Darka Samardžije da li je optuženi ili neko od Vojne policije obezbjeđivao pritvorske jedinice, svjedok je rekao da mu nije poznato.

Vještak vojne struke Martin Frančešević, saslušan na zahtjev Odbrane prvooptuženog Zijada Nanića, kazao je da je organizacijskom strukturom 505. brigada bila klasična i ni po čemu posebna, te da uvidom u dokumente koje je dobio nije primijetio nikakvu nepravilnost ili odstupanje od pravila.

Nanićeva braniteljica Mersiha Delić je uložila dokument o prijedlogu za razrješenje dužnosti, čiji je potpisnik njen branjenik kao pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH.

“Ovo je bio jedan od načina kako pomoćnik komandanta za bezbjednost reaguje i na koji bi način trebao reagovati“, kazao je vještak.

On je pojasnio da optuženi Nanić ne bi mogao, kao pomoćnik, izreći sankciju, ali je mogao reagovati dokumentom prijedloga.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, optužnica s Nanićem tereti Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Suđenje će se nastaviti 14. novembra, kada je planirano ispitivanje vještaka i saslušanje svjedoka trećeoptuženog.

Azra Husarić Omerović