Vijest

Udruženja žrtava: Karadžić pokušava izbjeći služenje doživotne robije

31. Oktobra 2022.17:16
Udruženje žrtava iz BiH smatra provokacijom i pokušajem izbjegavanja kazne pismo koje su, prema pisanju medija, intelektualci iz Srbije i Republike Srpske uputili generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniu Guterresu, u kojem upozoravaju na navodno loše uslove u zatvoru u Velikoj Britaniji, tražeći da se doživotno osuđeni bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić premjesti.

This post is also available in: English


Radovan Karadžić. Foto: MMKS

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ kažu da Radovan Karadžić ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije na koju je osuđen zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini u martu 2019. godine.

U saopćenju se navodi kako je “Republika Srbija uz pomoć Ruske Federacije angažovala preko 120 takozvanih srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili  i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i drugim zločincima, da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MICT) i navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Karadžić“.

“Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije, i mi žrtve smo duboko ubjeđene da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, shodno zakonima u Velikoj Britaniji. (…) Mi žrtve nikada nismo  dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije“, navodi se u pismu koje potpisuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i pokret Majki “Enklava Srebrenica i Žepa“.

Portal Večernjih novosti je u subotu, 29. oktobra, objavio vijest kako je 120 intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputilo pismo i apel generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu, od koga traže “da se Karadžiću što prije promijeni mjesto služenja kazne zbog grubo narušenih ljudskih i zatvorskih prava, kao i zbog opasnosti da se sadašnji tretman odrazi na njegovo zdravlje, ali i da mu se život dovede u opasnost“.

“Bez prava na susrete sa porodicom i pravnim timom, bez mogućnosti da koristi računar ili lampu, bez mogućnosti da mu se uplaćuje novac za hranu ili telefon, u potpunoj izolaciji, izložen psihičkom maltretiranju – tako izgledaju ljudska prava koja je Velika Britanija omogućila Radovanu Karadžiću, u zatvoru na ostrvu ‘White'“, pišu Večernje novosti.

U tekstu se navodi kako intelektualci traže da se “poništi Odluka o hitnom i bez odlaganja prebacivanju Karadžića u Veliku Britaniju i naredi da se donese nova odluka o transferu zatvorenika u skladu sa standardnim minimalnim pravilima Ujedinjenih nacija za postupanje sa zatvorenicima“.

BIRN BiH nije mogao nezavisno potvrditi navode pisma.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS-a Milorad Kojić kaže kako “traže adekvatne načine da se angažuje advokat u Velikoj Britaniji kako bi mogao komunicirati sa nadležnim ministarstvom i zatvorskom upravom, da bi se njemu [Karadžiću] vratila ta osnovna prava koje ima svako osuđeno lice“.

“Mi smo u jednom periodu imali kontinuitet razgovora još dok je bio u Haškom tribunalu, odnosno u pritvorskoj jedinici, i kasnije kada je otišao na izdržavanje kazne zatvora u Veliku Britaniju. Njemu je bio odobren taj kontakt, odnosno lista kontakata na kojoj sam bio, između ostalog, i ja. Unazad tri mjeseca, ne znam sad tačno reći, ali je prestao taj kontakt. Ja sam se čuo sa porodicom gospodina Karadžića i oni su rekli da su njemu zabranjeni ti kontakti i svi ostali kontakti, ne znam iz kojeg razloga“ rekao je Kojić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podijelio je na svom Twitter nalogu da je od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele Gatti Santana zatražio da “odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror” nad ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, koji od maja 2021. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu.

Jasmin Begić


This post is also available in: English