Suđenje

Miljanović i ostali: Spojeni predmeti, prvi svjedok krajem novembra

27. Oktobra 2022.15:21
Suđenje Milenku Samardžiji i Kosti Staniću za zločine počinjene u Bijeljini 1992. godine trebalo bi početi krajem idućeg mjeseca, a postupak protiv njih spojen je sa predmetom protiv Živana Miljanovića i još sedmorice optuženih, kojima su na teret stavljena ista djela.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv Samardžije i Stanića razgovarano je o proceduralnim pitanjima spajanja dva postupka i načinu vođenja suđenja.

Tužilac i branioci su se složili s prijedlogom sudije Darka Samardžića da suđenje počne čitanjem optužnice i uvodnim riječima u odnosu na dvojicu optuženih, a da se Odbrane putem snimka upoznaju sa ročištem od 19. jula, kada je počelo suđenje Miljanoviću i ostalima.

Miljanović i ostali optuženi su u decembru 2021. godine, a protiv Samardžije i Stanića optužnica je podignuta u maju ove godine.

Sudija Samardžić je objasnio da je predloženo saslušanje 123 svjedoka i jednog vještaka, kao i da je donesena odluka o spajanju dva predmeta radi ekonomičnosti, te kako se svjedoci ne bi maltretirali dolaskom na sud dva puta. Dao je i napomene u vezi sa izvođenjem dokaza, kako bi postupak bio efikasniji.

Samardžić je rekao da će sutkinja Enida Hadžiomerović zamijeniti Dalidu Burzić u Vijeću, na šta tužilac i branioci nisu imali primjedbi.

Samardžija i Stanić su, kao i Miljanović i ostali, optuženi da su u septembru 1992. učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine – među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.

Samardžija je takođe optužen za odvođenje tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta u prostorije policijske stanice – gdje ih je mučio i zlostavljao – a nakon toga usmrtio na obali rijeke Drine, u mjestu Balatun.

Prema optužnici, Samardžija i Stanić su bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sokolac.

Sudija Samardžić je rekao da bi početak suđenja trebao biti krajem novembra, a tačan datum biće naknadno određen. Nakon čitanja optužnice, planirano je da bude saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Marija Taušan