Suđenje

Bjelošević: U novembru prvi svjedoci na suđenju za silovanje i seksualno zlostavljanje u Doboju

25. Oktobra 2022.17:22
Na statusnoj konferenciji u predmetu koji se vodi protiv Andrije Bjeloševića, optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Doboja 1992. i 1993. godine, dogovoreno je da 21. novembra Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krene sa izvođenjem dokaza.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Sudija Darko Samardžić je kazao kako je Tužilaštvo BiH za ovaj predmet predložilo ulaganje 30 materijalnih dokaza i saslušanje osam svjedoka – od kojih su četiri zaštićena, te dva vještaka iz oblasti psihologije i neuropsihijatrije.

Samardžić je tužiocu Edinu Muratbegoviću rekao da za naredni glavni pretres pripremi listu svjedoka i okolnosti na koje će svjedočiti, te da ih dostavi Odbrani Andrije Bjeloševića. Muratbegoviću je naloženo da stupi u kontakt sa jednim od svjedoka koji se nalazi van Bosne i Hercegovine, te da osigura njegovo svjedočenje putem videolinka. Muratbegović je kazao kako će na narednom ročištu iznijeti uvodnu riječ i saslušati prvog svjedoka.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Bjelošević se tereti da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, tokom 1992. i 1993. godine u više navrata – naoružan – dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je, u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti.

Bjeloševiću se, u odvojenom predmetu, sudi s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Suđenje će biti nastavljeno 21. novembra.

Jasmin Begić