Suđenje

Trišić: Premlaćivanja u školi “Vuk Karadžić“

7. Oktobra 2022.14:53
Državno tužilaštvo je na suđenju Milanu Trišiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca, pročitalo iskaze preminulih zaštićenih svjedoka koji su govorili o premlaćivanju i ubistvima u sali Osnovne škole "Vuk Karadžić“ u proljeće 1992. godine.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok S-2 je u izjavi datoj 2007. godine naveo da je 10. maja 1992. doveden u salu škole “Vuk Karadžić“, gdje je vidio krv po zidu i oko 15 osoba, od kojih je neke i poznavao. Dodao je da je vidio i povrede na jednoj osobi.

On je istakao da su tog dana dovođene i druge osobe, te da ih je u končanici bila puna sala, oko 500-600 osoba. On je govorio i o vojnicima koje je tu prepoznao, kazavši, između ostalog, da je bio izvjesni Milisav Trišić zvani Roćko.

S-2 je kazao da je tokom boravka u školi premlaćivan zajedno s drugim osobama, te je ispričao događaj kada su izvjesni Bane i Makedonac tjerali hodžu da pije pivo, nakon čega ga je tukao Makedonac, a kasnije i Milisav Trišić – nogama.

“Milisav je tukao hodžu dok nije pao. (…) Čuo sam da je hodža ubijen nakon što je izveden iz sale“, rekao je svjedok.

Također je dodao da je vidio kada su Makedonac, Bane i još jedna osoba pretukli na smrt Džemu Hodžića.

Drugog dana, prema izjavi svjedoka, Bane je dvije osobe upucao u glavu i ubio još tri.

S-2 je govorio i da su određene osobe bile izvedene iz sale, te da se više nisu vratile.

Trećeg dana, kako je pročitano, s drugim zatvorenicima je odvezen na Pale, gdje su dva dana i tri noći proveli u fiskulturnoj sali i bili fizički zlostavljani, nakon čega su razmijenjeni.

U drugoj izjavi, iz 2011. godine, S-2 je kazao kako je “vidio Trišića da je ponovo ulazio u salu” i dodao: “Ali ga nisam vidio da je tukao ikoga“.

Odbrana je navela da bi od svjedoka, između ostalog, zatražila da potvrdi kako  ne poznaje Milana Trišića, te da ga nije vidio na licu mjesta, kao i da Milisav Trišić kojeg spominje nije ista osoba kao” ovaj Trišić što sjedi u sudnici“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po 22 tačke optužnice tereti Trišića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i iz Bratunca – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima. Prema optužnici, on je, između ostalog, optužen za smrti nekoliko civila koji su bili zatvoreni u fiskulturnoj sali škole.

Tužilaštvo je pročitalo i iskaz zaštićenog svjedoka S-3 iz 2008. godine, prema kojem je 10. maja 1992. s drugim stanovništvom odveden na stadion, a potom u školu “Vuk Karadžić“, gdje su bili tučeni.

” Vidio sam da su Bane i Makedonac na smrt pretukli Hodžić Džemu“, rekao je on, dodavši da je vidio i premlaćivanje hodže na smrt.

S-3 je također rekao da su 13. na 14. maj 1992. godine iz škole odvedeni na Pale, a potom ramijenjeni 16. maja.

Suđenje će se nastaviti 14. oktobra.

Lamija Grebo