Suđenje

Srabović i ostali: Statusna konferencija bez polovine optuženih

8. Septembra 2022.11:15
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv osam optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, kojoj nije pristupila polovina optuženih a koja je održana nakon nemogućnosti da se pristupi ispitivanju određenih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odlučeno je da Odbrane, radi ekonomičnosti postupka, počnu sa iznošenjem svojih dokaza.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Statusnoj konferenciji nisu prisustvovali Abid Arapčić, Senaid Ćosić, Pašaga Čajić i Mirsad Žilić zbog, kako su pojasnili njihovi branioci, zdravstvenih razloga.

Predsjedavajući Vijeća pojasnio je da je Sud Bosne i Hercegovine, na prijedlog Tužilaštva, zatražio saslušanje svjedoka Ratka Marjanovića, koji se nalazi u Crnoj Gori. Dodao je da su nakon prvog zahtjeva obaviješteni da je ovaj svjedok kontaktiran, kao i da je rekao da je već dao izjavu u sudu u Crnoj Gori, te da trenutno ne može doći na ponovno svjedočenje jer je nepokretan. Pojasnio je da će Sud uložiti dodatne napore kako bi kontaktirali ovog svjedoka i pozvali ga na saslušanje.

Govoreći o svjedoku Zoranu Todoroviću, za kojeg je Tužilaštvo predložilo vještačenje po vještacima medicinske struke, predsjedavajući Stupar je izvijestio da je Sud izdao naređenje, ali da vještačenje još uvijek nije gotovo.

Zbog toga je odlučeno da će se suđenje nastaviti s promijenjenim redoslijedom iznošenja dokaza, te su pozvane sve Odbrane da dostave prijedloge dokaza, uz upozorenje da vode računa o broju svjedoka i njihovoj relevantnosti, zbog ekonomičnosti postupka.

Tužiteljica Eldina Biuk kazala je kako je do sada dobila dokaze samo od branioca drugooptuženog Refika Morankića, te da su joj potrebni i dokazi ostalih Odbrana kako bi se o njima mogla izjasniti. Predsjedavajući Stupar upozorio je Odbrane da trebaju na vrijeme dostaviti sve dokaze svim stranama u postupku, te pojasnio da su do sada Sudu prijedloge dokaza dostavile Odbrane prvog, drugog te petog optuženog.

Vasvija Vidović, braniteljica četvrtooptuženog Abida Arapčića, pojasnila je da i Sud i tužiteljica moraju shvatiti da je riječ o preliminarnom spisku dokaza, te da postoji mogućnost izmjena.

Na kraju, odlučeno je da će na narednom ročištu početi iznošenje dokaza Odbrane prvooptuženog Zijada Srabovića.

Srabović je, zajedno s Refikom Morankićem, Ahmetom Bajrićem, Abidom Arapčićem, Senaidom Ćosićem, Pašagom Čajićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem, optužen za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar 2022. godine.

 

 

Enes Hodžić