Suđenje

Trišić Milan: Vijeće zabranilo objavljivanje iskaza i identiteta svjedoka

6. Septembra 2022.13:54
Dio suđenja Milanu Trišiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca 1992. godine, zatvoren je za javnost nakon što je Sudsko vijeće odlučilo da je iskaz zaštićenog svjedoka zabranjeno objavljivati.


Milan Trišić. Izvor: BIRN BiH

Ahmed Mešić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na početku ročišta pojasnio je da zaštićeni svjedok S-14, kojeg su pozvali za današnje ročište, nije pristupio zbog bolesti. Dodao je i da drugi svjedok kojeg su pozvali insistira da svjedoči pod mjerama zaštite, iz odvojene prostorije uz distorziju glasa i slike, zbog zabrinutosti za ličnu, ali i sigurnost porodice.

I Tužilaštvo i Odbrana su izjavili kako se protive dodjeljivanju zaštitnih mjera, uz pojašnjenje da je identitet ovog svjedoka poznat odranije iz iskaza koji je dao Tužilaštvu. Nakon što je saslušalo i svjedoka, Vijeće je odlučilo da mu dodijeli pseudonim “M”, kao i da zabrani objavljivanje njegovog iskaza i identiteta u printanim i elektronskim medijima.

Optužnica tereti Milana Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Trišić se tereti da je 3. maja 1992., naoružan i uniformisan, zajedno s drugim osobama, uputio 50 žena i djece iz sela Hranča prema autobuskoj stanici, gdje je već bilo oko 250 mještana, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstvo”. Kasnije su, prema optužnici, zapaljene 43 kuće u zaseoku Ramići.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar 2022. godine.

Enes Hodžić