Suđenje

Samardžija Zdravko: Aktivnosti Specijalnog odreda u Kotor-Varoši

22. Augusta 2022.13:51
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o Specijalnom odredu policije iz Banjaluke i njegovim aktivnostima u Kotor-Varoši u junu i julu 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Rajko Rabat kazao je da je bio u Specijalnom odredu milicije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka, čiji je komandant u početku bio kapetan Mirko Lukić, a zamjenik Ljuban Ećim. Svjedok je naveo da je Odred imao pet do šest vodova i da su bili smješteni u Rakovačkim barama.

Ispričao je da su u junu tri voda otišla za Kotor-Varoš sa zadatkom da obezbijede putnu komunikaciju.

“Očekivali smo otpor naoružanih ljudi… pretpostavljam Bošnjaka”, rekao je Rabat, dodajući da su osiguravali vitalne tačke u gradu.

Kazao je kako je čuo da je bilo privođenja u Stanicu policije, kao i da su rađeni pretresi radi prikupljanja nelegalnog oružja. Dodao je da su tu bili i Teritorijalna odbrana i lokalna policija.

Rabat je potvrdio da je komanda Odreda preuzela od policije spiskove naoružanih lica. Ispričao je da su imali akciju u naselju Večići, gdje su se sukobili sa dvije čete naoružanih ljudi. Rekao je i da su smrtno stradala četiri pripadnika Odreda, te da je nakon toga djelovala avijacija.

Svjedok je kazao da je u Odredu bio Danko Kajkut, koga je opisao kao hrabrog i žestokog borca, ali je negirao da s njim imaju veze žene koje su “vikale” da su silovane, kao što je naveo u istrazi.

Na pitanja branioca Slobodana Perića, svjedok je rekao kako je čuo da je bilo ubistava civila po gradu i da je izvjesni prijeratni kriminalac po nadimku Spržo djelovao iz snajpera.

Zdravko Samardžija je optužen u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Nenad Palačković je kazao da je bio pripadnik Specijalnog odreda milicije i da je, kada je ova jedinica otišla u Kotor-Varoš, angažovan kao pratnja tadašnjem načelniku CSB-a.

Ispričao je kako je sa načelnikom nekoliko puta išao u Kotor-Varoš i da misli da je vidio Ećima i Samardžiju. Dodao je da je Samardžiju, kojeg nije poznavao prije rata, viđao i u CSB-u.

Mihajlo Jež je izjavio da se pridružio Odredu, gdje je zadužio oružje, kombinezon i šešir. Rekao je da nije išao u Kotor-Varoš kada su išli drugi pripadnici jedinice, ali da je čuo da je bilo poginulih.

Predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović kazala je tužiocu da je do sada saslušano sedam od 94 predložena svjedoka na opšte okolnosti te da, kao što je ranije rečeno, može pozvati još troje iz ove grupe. Dodala da će slično biti i sa grupom od 111 svjedoka predloženih na okolnosti širokog i sistematskog napada, obzirom da svjedoci na konkretne tačke optužnice mogu govoriti i o tome.

Tužilac Mersudin Pružan je rekao da je plan dokaza sastavljao nabrzinu i da ti svjedoci govore i o konkretnim navodima optužnice, s čim se nije složila Smajlović, navodeći da je Vijeće pažljivo analiziralo predložene svjedoke u odnosu na druge predmete sa sličnim optužnicama.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Marija Taušan