Suđenje

Bjelošević se izjasnio da nije kriv za silovanje i seksualno zlostavljanje u Doboju

16. Augusta 2022.13:23
Andrija Bjelošević, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, u najmanje četiri navrata, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti u Doboju, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, Andrija Bjelošević izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

“Naravno da nisam kriv i to ćemo u postupku dokazati“, kazao je Bjelošević, dodavši kako ove “lažne i monstruozne optužbe“ odbacuje.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Bjelošević se tereti da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, tokom 1992. i 1993. godine u više navrata – naoružan – dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu te je, u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi, kod žrtve je to dovelo do teških tjelesnih i duševnih povreda i posljedica, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

“Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, stoji u saopćenju.

Na ročištu za određivanje mjera zabrane, tužilac Izet Odobašić kazao je da je žrtva držana “u gotovo ropskom odnosu od osoba koje su njemu bile podređene” i “prisilno je korištena kao radnica u tom objektu”.

Bjeloševiću se, u odvojenom predmetu, sudi sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati izvođenjem deset svjedoka i stručnih vještaka, od kojih su četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Bjeloševiću bi u narednom periodu trebalo početi suđenje.