Suđenje

Dreković: Na objektima u Kalinoviku bili geleri

20. Jula 2022.12:44
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su prije nekoliko godina na više objekata, kod mjesta gdje je 1995. pala granata, obnovljene fasade.
Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je svjedoka Dragana Cerovinu pozvalo u replici na dokaze Odbrane Ramiza Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Cerovina je kazao da je ujutru 3. juna 1995. otišao na liniju, gdje je od veziste čuo za eksploziju granate i da je poginulo dijete iz porodice Koprivica, a da su neka druga ranjena.

“Došao sam nakon sedam dana. Ima taj mali podzid, kažu da je spasio tu djecu”, rekao je svjedok.

On je kazao da je 2006. kupio kafanu, koja je preko puta objekta gdje je pala granata. Naveo je da je na tom i okolnim objektima bilo gelera, ali da su im “urađene fasade unazad šest godina”.

Cerovina je rekao da u tom području nije bilo vojnih objekata.

Odbrana je prigovorila na iskaz svjedoka, navodeći da je u suprotnosti sa materijalnim dokazima.

Svjedok se nije složio sa sugestijama branioca Kadrije Kolića da su vojnici spavali u hotelu i zadruzi, kao i da je helikopter slijetao na igralište.

Cerovina je kao netačnu odbacio tvrdnju branioca da je djevojka poginula na drugoj lokaciji.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno. Vijeće planira da u narednom periodu izađe na mjesto događaja, a nastavak suđenja biće naknadno određen.

Marija Taušan