Suđenje

Kosta Stanić negirao krivicu za zločine u Bijeljini

18. Jula 2022.14:37
Kosta Stanić, optužen za učešće u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

On se tereti, zajedno sa Milenkom Samardžijom koji se na prethodnom suđenju izjasnio da nije kriv, za učešće u ličnom i direktnom strijeljanju i ubistvima žrtava, od kojih je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak od šest godina. U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

“Nisam kriv i ne osjećam se krivim, časni Sude“, kazao je Stanić, nakon što je kazao kako je nekoliko puta pročitao optužnicu i kako razumije šta mu je stavljeno na teret.

Samardžija je također optužen za odvođenje tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta u prostorije policijske stanice, gdje ih je mučio i zlostavljao, a nakon toga usmrtio na obali rijeke Drine u mjestu Balatun.

Prema optužnici, Samardžija i Stanić bili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Sokolac.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Samardžije i Stanića 13., a Sud BiH potvrdio istu 23. maja ove godine.

Za odvođenje i ubistva 22 civila iz Bijeljine, Tužilaštvo je ranije optužilo osmoricu nekadašnjih rukovodilaca i pripadnika MUP-a. Početak suđenja u tom predmetu odgađan je dva puta – prvi put zbog nedolaska jednog od optuženih, a nedavno zbog dojave o bombi.

Predmet će biti dostavljen Sudećem vijeću koje će voditi suđenje, a čiji će termin biti naknadno zakazan.

Azra Husarić Omerović