Suđenje

Dudaković i drugi: Nastavak suđenja čeka dodatne zdravstvene pretrage

18. Jula 2022.15:27
Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih, neće biti nastavljeno ni narednih mjeseci dok se ne sačekaju dodatne zdravstvene pretrage.

Atif Dudaković (u sredini) prilikom ranijeg dolaska na suđenje. Foto: BIRN BiH

Ročištu, zbog bolesti, nije prisustvovao Dudaković, kao ni Hasan Ružnić. Sutkinja Željka Marenić navela je niz razloga zbog kojih je ovo suđenje u zastoju oko dvije i po godine – bolesti Dudakovića, kao i bolovanja drugih učesnika u postupku, neodržavanja suđenja za vrijeme pandemije, te izmjene člana Vijeća.

“Mislim da je došlo vrijeme da se stranke i branioci izjasne o daljem nastavku postupka”, kazala je Marenić.

Ona je pobrojala niz nalaza koji su dostavljeni o zdravstvenom stanju Dudakovića, navodeći da je vještak neuropsihijatar sa svoje strane konstatovao da je optuženi sposoban da prati postupak, dok internista nije iznio konačan stav. Sutkinja je kazala da je internista sugerisao da se u okviru četiri mjeseca urade pretrage zbog komplikacija zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo i sve Odbrane složile su se da se sačekaju dodatne pretrage. Tužiteljica Marijana Čobović kazala je da se protivi eventualnom razdvajanju postupka u ovoj fazi.

Dudakovićev branilac, Asim Crnalić, kazao je da je optuženi u izuzetno teškom stanju. On smatra da se vještak izjasnio kada je u nalazu naveo da “trenutno optuženi nije u potpunosti sposoban” da prati suđenje zbog komplikacija.

“Ne mislim da će se u naredna četiri mjeseca stanje poboljšati”, kazao je Crnalić, predloživši da Sud sačeka četiri mjeseca, kako je vještak predložio.

Marenić je kazala da će o daljem toku postupka biti odlučeno nakon novog vještačenja, te da se nada da će se utvrditi i stanje Ružnića. Ona je napomenula da bi Sud razmotrio mogućnost razdvajanja postupka, ali da svakako slijedi pauza zbog godišnjih odmora.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Marija Taušan