Suđenje

Obradović i ostali: Zatekao puste Novoseoce, kasnije saznao da su muškarci iz sela pobijeni

7. Jula 2022.16:50
Na suđenju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u Novoseoce došao isti dan kada su odvedeni stanovnici i zatekao pusto selo, te da je kasnije saznao da su žene i djeca prebačeni u Sarajevo, a muškarci pobijeni.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Momčilo Poljaković, koji je bio pripadnik jedne od jedinica 2. romanijske brigade, prisjetio se da je sa još deset osoba došao u Novoseoce na isti dan kada su odvedeni stanovnici ovog sela, te da su zatekli selo pusto.

“Kad smo došli u Novoseoce nismo zatekli nikoga. Možda je bio pokoji ker. Nikog živog nismo zatekli”, kazao je svjedok, dodajući da ranije niko nije govorio o ovom selu.

Ispričao je kako po dolasku nisu znali ništa o događajima u Novoseocima, te da je njihov zadatak bio da čuvaju kuće od krađa, jer je selo bilo planirano za naseljavanje. Kasnije je saznao da su žene i djeca iz sela prebačeni u Sarajevo, a da su “muškarci odvedeni u radni vod”.

“Dugo se nije znalo šta je s tim muškarcima. Poslije je rečeno da su pobijeni”, prisjetio se svjedok.

Na pitanje tužioca Ivana Matešića da li je vidio koje su jedinice bile u selu kada su došli, svjedok je rekao da nije vidio nikog. Matešić ga je podsjetio na izjavu koju je Tužilaštvu BiH dao 2020. godine, u kojoj je kazao da je dan ranije znao za akciju na Novoseoce i da se vojska bunila, te da su u selo otišli vojna policija i izviđači. Svjedok je negirao da je išta rekao o ranijim saznanjima za akciju, ali je naveo da je kasnije saznao da je tamo bila vojna policija.

Na pitanje Sudskog vijeća da pojasni zašto je različito rekao u izjavi i na suđenju, svjedok je na okolnosti saznanja za akciju kazao da “ne zna kako su ga oni razumjeli”, te da nije pročitao zapisnik o izjavi. Matešić je konstatirao da u zapisniku stoji da ga je svjedok pročitao.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Svjedok Saša Kosorić ispričao je da je bio vozač “prage” u jedinici Lake protivavionske artiljerije 2. romanijske brigade. Naveo je da su dobili zadatak napraviti ovim vozilom krug po selu.

Tokom posjete Novoseocima prisjetio se da su pored puta vidjeli žene, ali da su imali zadatak pune borbene gotovosti, zbog čega je “praga” bila zatvorena, sa samo malim otvorima kroz koje je mogao gledati. Dodao je i da je vidio “dajca”, ali se nije mogao sjetiti da li je vidio autobus u selu.

Prema Matešiću, on je 2020. godine rekao da je kod džamije vidio autobus ili autobuse, u koje su se ukrcavale žene i djeca, te da je vidio muškarce kako ulaze u kamion “dajc”. Svjedok je pojasnio da vjerovatno jeste i da stoji iza svoje izjave.

Dodao je i kako zvanično nije čuo ništa o tome šta se desilo sa ljudima iz Novoseoca, a da je kasnije saznao da su žene i djecu odvezli u Sarajevo, dok je za muškarce iz sela čuo “svašta”.

Na pitanje Odbrane svjedok je kazao kako je naređenje za vožnju dobio od Ristović Velimira, te da su se u Novoseocima zadržali kratko, nakon čega su dobili obavijest da je završeno i da se povuku, kao i da ne zna da li su mitraljezi s vozila usmjeravani prema civilima, jer to kao vozač nije mogao vidjeti.

Velemir Bulajić, koji je bio pripadnik izviđačkog odreda 2. romanijske brigade, rekao je da mu je komandir u ljeto 1992. godine bio Marinko Rajak iz Zenice i da su vozila u ovoj jedinici bila “Dajc” i 110-ka. Kazao je i kako mu je lično nadređeni bio Miladin Gašević.

Ispričao je da u događajima u Novoseocima nije učestvovao, jer je u tim trenucima “okretao janje” kod prijatelja iznad Sokoca. Sjeća se da su nakon toga silazili u grad, do pekare, te da su u tim trenucima “Cvijetić, Mirković i Krunić” sjeli na kamione i otišli u Novoseoce.

Kada su se vratili pričali su da su žene i djecu stavili u autobuse i odvezli u Sarajevo, a muškarce odveli u radnu obavezu. Kroz pet-šest mjeseci čuo je priču da su muškarci iz sela strijeljani. Kazao je i kako mu je neko u kasnijim pričama rekao da su u Novoseocima bili dijelovi vojne policije, te da je čuo da su ljudi ubijeni na Ivan Polju.

Na pitanje Miodraga Stojanovića, branioca Miladina Gaševića, svjedok je rekao kako od Gaševića nikada nije dobio nezakonito naređenje, niti ga je vidio da ispoljava mržnju prema drugim nacijama, kao i da je s njim tokom rata spasio dvije porodice Bošnjaka sa jedne barikade.

Odgovarajući Petku Pavloviću, braniocu Jadranka Šuke, svjedok je dodao kako je optuženi bio pripadnik izviđačke jedinice, te da je dužio snajper i da nikada nije nosio drugo oružje.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli.

 

Enes Hodžić