Suđenje

Nikola Koprivica se izjasnio da nije kriv za ratni zločin u Novoseocima

14. Juna 2022.11:04
Nikola Koprivica “Nidža”, bivši pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske, izjasnio se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije kriv za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca koji mu se stavlja na teret.

This post is also available in: English

Koprivica Nikola. Foto: Tužilaštvo BiH

“Ja niti sam to uradio, niti sam tu uopšte bio”, kazao je optuženi na ročištu za izjašnjenje.

Prema optužnici potvrđenoj 12. maja 2022. godine, Koprivica se tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u općini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, dana 21. na 22. septembar 1992. godine učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja”, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava.

Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve ekshumirana su i pronađena, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga. Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena, a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje, objašnjeno je ranije u saopćenju.

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor. Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je Koprivici 28. aprila ukinuo pritvor, a određene su mu mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata, kao i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, te obavezno javljanje nadležnom organu.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a, i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

 

Enes Hodžić


This post is also available in: English