Suđenje

Veljović Radovan: Kao komšija se nije promijenio

13. Juna 2022.15:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Foče, svjedok Odbrane izjavio je da nema saznanja da je optuženi Radovan Veljović počinio neko nedjelo tokom rata, te da je kao komšija ostao isti.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Suvad Poljaković kazao je da je živio u selu Điđevu, nedaleko od Veljovića. On je rekao da je otišao iz sela 13. aprila 1992. godine.

“Vidim da je počeo sukob. Bolje idi nego čekati da se biješ s komšijama”, kazao je Poljaković, dodavši da ga niko nije tjerao.

On je dodao da je tog dana kamionom otišlo stotinjak ljudi s tog područja. Poljaković je naveo da je čuo da je Điđevo napadnuto 20. aprila, ali nema saznanja ko je to učinio. Rekao je da nije čuo da je optuženi učestvovao u napadu.

Svjedok je kazao da nije čuo da je Veljović pravio probleme Bošnjacima, kao ni da je počinio silovanje. Izjavio je da je poslije rata obnovio kuću u Điđevu i da viđa Veljovića.

“Normalno živimo i pričamo. Za mene je isti”, kazao je Poljaković.

Veljović je optužen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) sredinom maja 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području Foče. Na teret mu je stavljeno da je u okviru širokog i sistematskog napada počinio zločin protiv čovječnosti.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

Marija Taušan