Suđenje

Purić i ostali: U junu početak dokaznog postupka Odbrana

20. Maja 2022.15:01
Odbrane optuženih na suđenju za ratni zločin počinjen nad vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilima u selima pored Viteza, trebale bi sljedećeg mjeseca krenuti sa iznošenjem svojih dokaza, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na današnjem ročištu uložilo ukupno šest registratora materijalnih dokaza i time okončalo svoj dokazni postupak, o čemu će se Sudsko vijeće Državnog suda naknadno izjasniti.

Odbrane optuženih iznijele su prijedloge saslušanja više od 20 svjedoka te vještaka i ulaganja materijalnih dokaza. Kako je rečeno na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, prvi će biti saslušani svjedoci Odbrane prvooptuženog Ibrahima Purića, koji bi trebali biti ispitani na ročištu zakazanom za 17. juni 2022. godine.

Pored Purića, za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine, optuženi su i Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Irvin Pekmez