Suđenje

Obradović i ostali: Ležali kod smetljišta

19. Maja 2022.16:38
Na suđenju za zločine počinjene u sokolačkom selu Novoseoci, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako je vidio ljude koji leže kod smetljišta na Ivan Polju.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Svjedok Željko Papić ispričao je kako je s grupom ljudi sjekao drva u šumi i kako su im tih dana pomagala dva čovjeka iz Novoseoca, koji su vukli drva traktorom i konjem.

Papić je rekao da se 22. septembra ta dvojica nisu pojavili ujutro na cesti, gdje su se uobičajeno nalazili, te da su neki otišli u selo da vide gdje su.

“Vratili su se bez njih… Čovjek im je dao traktor. Oni nisu mogli, jer je selo bilo okruženo”, kazao je svjedok.

On je dodao da su oni otišli u šumu, u koju se skretalo pored smetlišta u Ivan Polju. Nakon što su obavili posao, kako je naveo, krenuli su nazad u poslijepodnevnim satima.

Kazao je da je kod smetlišta vidio dva do tri čovjeka kako leže i da je pretpostavio da su iz Novoseoca, jer je prethodno čuo da su opkoljeni.

Papić je rekao da s drugima nije to komentarisao. Potvrdio je da je kasnije čuo da su žene i djeca iz sela protjerani, a da je većina muškaraca pobijena.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetlišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Svjedok Radislav Novosel ispričao je kako je bio upućen sa svojim vodom na položaj iznad Novoseoca. Kazao je da su usput u vozilo ušla trojica momaka, za koje je pretpostavio da su pijani.

Kako je naveo, bilo ga je strah jer su mahali puškama i nisu htjeli da sjednu. Izjavio je kako su, kada su došli na odredište, ta trojica otišla prema selu.

Rekao je da je on sa svojima tu ostao cijeli dan i da su igrali karte. Kada su na kraju sišli, kako je naveo, u selu nije bilo mještana, a vidio je dva-tri vojnika.

Novosel je potvrdio da su tog dana uveče neki dolazili kod njegovog komandira u vezi sa kupljenjem stvari iz Novoseoca.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

 

Marija Taušan