Vijest

Potvrđena optužnica protiv Miodraga Đurkića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, bivšeg upravnika zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, a tereti se za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilnim nesrpskim stanovništvom općine Donji Vakuf tokom 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: Sud BiH

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, Đurkiću se stavlja na teret da je od 21. juna pa do kraja septembra 1992., kao kriminalistički i KDZ tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, te od početka jula do 13. septembra iste godine i upravnik zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, koji je bio pod nadležnošću SJB-a Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva općine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

“Činio je to protivzakonitim zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima preduzetim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda”, stoji u optužnici.

Prema optužnici, on se tereti za progon i nezakonita hapšenja i zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekta SJB-a Donji Vakuf, “Đuđine kuće” i TO magacina, odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta “Vrbasprometa”, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja.

Od takvih postupanja, kako se navodi, dvoje civila je preminulo, a četvero je odvedeno u nepoznatom pravcu, i od tada im se gubi svaki trag a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Prema optužnici, Đurkić se tereti za zločin protiv čovječnosti.

Osoba po imenu Miodrag Đurkić se spominjala u više navrata kao upravnik “Vrbasprometa” na suđenju za ratne zločine u predmetu koji se trenutno vodi u Državnom sudu.

U tom predmetu za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Emina Dizdarević Tahmiščija