Suđenje

Veljović: Spriječio odvođenje oca iz sela

16. Maja 2022.16:34
Na suđenju za zločin počinjen na području Foče, svjedok Odbrane izjavio je da je čuo kako je optuženi za vrijeme rata spriječio odvođenje njegovog oca iz sela Điđevo.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Salko Softić rekao je da po izbijanju rata nije boravio u Điđevu, gdje mu je živjela porodica. Naveo je da Veljovića i njegovu porodicu poznaje kao komšije.

On je kazao da su mu roditelji u avgustu 1992. napustili selo i da se poslije sreo s njima. Rekao je da su mu pričali kako je njegov brat odveden iz kuće u Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči, te da su to uradili ljudi sa strane, a ne mještani.

Softić je čuo i da su mu oca dva puta vodili iz kuće, a da su drugi put to učinila dvojica takođe nepoznatih ljudi.

“Oni su ga poveli, Rade ih je zaustavio i otjerao, a oca vratio kući”, naveo je svjedok ono što je čuo od roditelja.

Dodao je da ni oni, kao ni drugi mještani, nisu pričali da je Veljović uradio nešto negativno. Svjedok je kazao da je primijetio da bošnjački povratnici kontaktiraju s optuženim i da su u dobrim odnosima.

Na pitanje branioca Petka Pavlovića ima li neki razlog da ovako svjedoči o optuženom, Softić je rekao da nema.

“Nemam razloga da branim Radovana, posebno što još nikad nisam našao brata”, kazao je svjedok.

Veljović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), sredinom maja 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području Foče.

Na poziv Odbrane svjedočio je i Milorad Vulović, koji je takođe živio u Điđevu. On je govorio o držanju straža i naoružavanju bošnjačkog i srpskog stanovištva. Rekao je da je bio najavljen napad za 20. april i da su zbog toga dan ranije srpski mještani otišli u susjedno selo. Dodao je da su, kako pretpostavlja, iz Opštine ili nekog drugog organa bili postavili ultimatum za predaju oružja.

Vulović je kazao da su se vratili 21. aprila ujutro i da je bilo mrtvih ljudi. Naveo je da je s njim selo bio napustio i Veljović.

Prema njegovim riječima, bošnjački mještani znaju da im niko ništa nije uradio od srpskih komšija. Dodao je da je nekima pomagao dok su se noću skrivali u kući do njegove, te da su im pomagali i Veljović i drugi.

Na pitanje tužioca da li su on i Veljović izveli jedno lice iz te kuće i predali policiji, Vulović je rekao da to nije istina.

Suđenje se nastavlja 13. juna.

Marija Taušan