Suđenje

Šatara i ostali: Premlaćivanja i gašenje cigare na čelu

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Donjem Vakufu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je govorio o svom zatočeništvu, kao i premlaćivanju, smrti i nestanku drugih osoba koje su s njim tokom 1992. godine bile zatvorene u dva objekta.

Šatara i drugi Jovan Šatara i ostali. Foto: BIRN BiH

Svjedok Mesud Begović prisjetio se 7. juna 1992. godine, kada su mještani sela Oborci krenuli bježati, međutim na izlazu su zaustavljeni. Kako je rekao, komandir policije Donji Vakuf Jovo Šatara i Bilić te sekretar Osnovne škole Oborci su im kazali da se vrate kućama, da im se neće ništa desiti, te da je izvršen pretres sela. Svjedok je pojasnio da su žene i djeca pušteni kućama.

Za Šataru svjedok je rekao da se poznaju iz osnovne škole i da je njegov badžo bio Šatarin zamjenik, dok je Sekula Šišić kasnije preuzeo funkciju komadira policije.

Prisjetio se da je kapetan Balaban, za kojeg je kazao da je iz Travnika, sa dvolisnice čitao nešto i da su dvojica komšija odvojeni, te da je njega Šatara pitao za oružje, ali da ga nije tukao.

“Kapetan nas je strpao u tamić i – u MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) Donji Vakuf. Tu je bilo oko 100 ljudi. Kad smo došli, sjeli smo na trotoar. Policajac Janković nas je uveo unutra i dan poslije smo prebačeni u TO magacin, prekoputa MUP-a. Tu smo se poredali, bilo nas oko 60”, rekao je svjedok, dodavši da su stražari bili iz civilne i vojne policije ili rezervisti.

Naveo je da su ljudi u TO magacinu bili premlaćivani, kazavši da su Jordan Ilić i Tanasić bili među njima. Za Ilića je rekao da su nekada radili skupa, te da mu je više puta pomogao.

Opisao je da su zatvorenici kroz rupice zelene zavjese gledali premlaćivanja, pojasnivši da su pritvoreni udarani nogama, šakama, kablovima, kamenom i da su im gasili cigare na čelu.

Prema njegovim riječima, krajem juna su prebačeni u “Vrbas promet”, gdje su dvije osobe podlegle. Za jednog je kazao da su ga tu zatekli i da su saznali da je pretučen. Kasnije su ga iznijeli na kontejner.

“Četiri osobe su odvedene i više se nisu vratile”, dodao je svjedok, koji je razmijenjen nakon 109 dana zatočeništva.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da je u “Vrbas prometu” samo jedna osoba pretučena, a to mu je poznato jer se vratio krvav. Kazao je da optuženog Savkovića poznaje, ali da ga u tom periodu nije viđao.

“Za 109 dana nijednom nisam dobio batine i nemam nikakvih povreda”, izjavio je on.

Naveo je da je Tanasića viđao samo ispred TO magacina i da nekad “odradi” tuču, a nekad ne. Kako je rekao, poznavao ga je odranije, ali ga poslije rata nije viđao, niti ga je mogao prepoznati na fotodokumentaciji.

Za optuženog Bilića svjedok je kazao da ga je vidio samo kada je bio pretres sela Oborci i da njemu nije nanio nikakvo zlo. Prema njegovom kazivanju, vidio je da je Ilić tukao jednu osobu.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Emina Dizdarević Tahmiščija