Suđenje

Matuzović i ostali: Mnoštvo prigovora na uložene dokaze Tužilaštva BiH

11. Maja 2022.16:06
Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo oko 130 materijalnih dokaza, među kojima su potvrde o smrti, zapisnici o identifikaciji i preuzimanju posmrtnih ostataka, medicinska dokumentacija, ali i izvodi iz kaznene evidencije optuženih Đure Matuzovića i ostalih.


Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Milanko Kajganić, tužilac Tužilaštva BiH, uložio je desetine dokumenata, među kojima su različita rješenja, potvrde o smrti, zapisnici o identifikaciji i preuzimanju posmrtnih ostataka, medicinska dokumentacija, ali i izvodi iz kaznene evidencije za optužene Stijepu Đurića, Antu i Matu Živkovića, Josu Nedića, Marka Dominkovića, Tadu i Ivu Oršolića, Đuru Matuzovića i Mirka Jurića. Među uloženim dokumentima je i uvjerenje o vojnoj pripadnosti optuženog Mirka Jurića, te kartice nestalih osoba i potvrde Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), kao i drugi dokazi.

Većina Odbrana optuženih u ovom predmetu uložila je prigovore zakonitosti, autentičnosti i relevantnosti na uložene dokaze, posebno na više od deset zapisnika o prepoznavanju optuženog Mirka Jurića Kenija i na njegovu medicinsku dokumentaciju.

Tužilaštvo je uložilo i fotodokumentaciju posmrtnih ostataka Vujadina Goranovića i ekshumacije na lokalitetu pravoslavnog groblja u Bukovoj Gredi, zapisnike o obdukciji i DNK izvještaje, kao i spisak zatvorenika iz 1992. preuzetih od Vojne policije 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i spisak osoba u izolaciji iz 1993. godine.

Sudsko vijeće nije prihvatilo nekoliko dokaza, a Kajganić je rekao kako je Tužilaštvo BiH odustalo od pojedinih, kao i da su neki uloženi ranije.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. juni 2022. godine, kada je planirano saslušanje vještaka vojne struke.

Enes Hodžić