Suđenje

Trišić: Izostanak optuženog s ročišta zbog propusta oko poziva

10. Maja 2022.13:18
Milan Trišić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca 1992. godine, nije pristupio na ročište u Sudu Bosne i Hercegovine jer nije obaviješten.
Milan Trišić. Izvor: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da se Milan Trišić nije pojavio zbog propusta Suda BiH da mu uputi poziv.

“Oslonili smo se da će branilac obavijestiti optuženog”, rekla je Marenić.

Trišićev branilac Miodrag Stojanović je kazao da je jutros na rasporedu vidio termin ročišta te da je u sudnicu došao da se izvini.

“Nazvao me u subotu i pitao: ‘Hoće li biti ročišta?’ Pitao sam ga: ‘Jesi dobio poziv?’ ‘Nisam.’ Ja pogledam dnevnik, rekoh: ‘Neće’”, naveo je Stojanović, predloživši da se u odsustvu optuženog održi statusna konferencija oko daljnjeg toka suđenja i prijedloga svjedoka Tužilaštva BiH s kojim je, kako je rekao, ranije upoznat u intenzivnoj komunikaciji.

U nastavku je Marenić podsjetila da je jedan od zaštićenih svjedoka odbio da svjedoči u ovom predmetu navodeći da je zbog ranijeg svjedočenja u drugom slučaju imao niz problema. Tužilac Ahmed Mešić je obavijestio Sud da je nakon ponovljenog kontakta, svjedok S-4 odlučio da pristupi krajem juna ili početkom jula.

On je za naredno ročište predložio čitanje iskaza preminulih ili saslušanje javnih svjedoka, konstatujući da je i jedan od njih izrazio strah. Mešić je predočio službenu zabilješku koju je po njegovom nalogu sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) o ponovljenom kontaktu s ovim svjedokom, koji im je kazao da nema konkretnih prijetnji, ali da osjeća ugroženost i bojazan s obzirom da je povratnik.

O prijedlogu Tužilaštva da se ovom svjedoku dodijeli pseudonim, a da se o drugim mjerama zaštite izjasni u Sudu, Vijeće će donijeti odluku naknadno.

Tužilac Mešić je naveo na statusnoj konferenciji da je veliki broj svjedoka u inostranstvu, ali da su u komunikaciji oko pristupanja, te da će Tužilaštvo redigovati broj planiranih svjedoka i odustati od nekih. Prema njegovoj procjeni, koja nija konačna, moguće je da će saslušati još ukupno 20 svjedoka.

Marenić je prisutne obavijestila da će se održavanje ročišta u ovom predmetu morati ubrzati, te da će se vjerovatno održavati jednom sedmično, za razliku od dosadašnjeg toka, kao i da će potencijalno doći do promjene člana Vijeća Enide Hadžiomerović, zbog njenih obaveza u više drugih predmeta.

Optužnica tereti Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Trišić se, između ostalog, tereti da je 3. maja 1992., naoružan i uniformiran, zajedno s drugim osobama, uputio 50 žena i djece iz sela Hranča prema autobusnoj stanici, gdje je već bilo oko 250 mještana sela, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstvo”. Kasnije su, prema optužnici, zapaljene 43 kuće u zaseoku Ramići.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. maj.

Džana Brkanić