Suđenje

Kostjerevac: Viša kazna ili oslobađajuća presuda

29. Aprila 2022.11:53
Državno tužilaštvo je u žalbi na drugostepenu presudu Ademu Kostjerevcu, kojom je osuđen na sedam godina zbog silovanja u Zvorniku, zatražilo od Trećestepenog vijeća da mu se povisi zatvorska kazna, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude ili da se ona preinači, a optuženi oslobodi optužbe.

Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Predsjedavajuća sutkinja Amela Huskić je na početku ročišta kazala da je Tužilaštvo izjavilo žalbu u pogledu odluke o sankciji s prijedlogom da se Kostjerevcu izrekne strožija kazna zatvora. Tužilaštvo nije prisustvovalo današnjem ročištu.

Advokatica Mirna Avdibegović je izjavila žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Također je žalba izjavljena i zbog odluke o sankciji.

Stranke u postupku su, prema sutkinji Huskić, dostavile odgovore na žalbu s prijedlozima da se žalbe suprotnih strana odbiju kao neosnovane.

Apelaciono vijeće je krajem prošle godine u drugostepenom postupku osudilo na sedam godina zatvora Kostjerevca, bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za silovanje na području Zvornika 1992. godine.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće zbog povreda postupka.

Apelaciono vijeće je na obnovljenom suđenju prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, kao i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

Odbrana je u obrazlaganju žalbe istakla da prilikom saslušanja u SAD-u optuženom nisu, između ostalog, predočeni činjenični osnovi.

“Nije obaviješten da li se saslušava kao svjedok ili osumnjičeni”, rekla je Avdibegović, dodavši da akt koji Tužilaštvo tretira kao “zapisnik osumnjičenog” Kostjerevac čak nije ni potpisao.

Ona je dodala i da je Tužilaštvo “imalo vremena da ispravi greške koje su počinjene”.

Avdibegović se osvrnula i na nedosljednosti u iskazu oštećene koje, prema njenom mišljenju, Drugostepeno vijeće nije obrazložilo. Ona je navela da je oštećena drastično mijenjala svoj iskaz.

Odbrana je pojasnila da Kostjerevac nije mogao prisustvovati današnjem ročištu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Odluku o žalbama Trećestepeno vijeće će donijeti naknadno.

Lamija Grebo