Suđenje

Počelo suđenje optuženom za silovanje dvije osobe na području Foče

26. Aprila 2022.16:36
Čitanjem optužnice, uvodnom riječju Tužilaštva Bosne i Hercegovine i saslušanjem prvog svjedoka, počelo je suđenje Novici Tripkoviću, optuženom za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče 1992. godine.

Foča. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Mersudin Pružan, Tripković se tereti da je, između 2. i 9. augusta 1992. na području općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije zarobljene djevojke bošnjačke nacionalnosti.

“Trećeg augusta 1992. godine u jutarnjim satima u Foči, Novica Tripković zvani Vojvoda je izveo S-1 sa sprata kuće u kojoj je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u sobu u prizemlju kuće, nakon čega je izvadio nož i stavio ga ispod grla S-1, te joj naredio da se skine a zatim je silovao”, pročitao je Pružan iz optužnice, dodavši da je silovanje trajalo par sati te da je S-1 tokom tog perioda vidjela istetovirano ime “Salko” na lijevoj nadlaktici optuženog.

Njemu se na teret stavlja i da je neutvrđenog dana, u periodu između 2. i 9. augusta 1992. godine u Foči, izveo S-2 iz kuće u kojoj je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u svoju baraku u kojoj je živio u blizini Kazneno-popravnog doma Foča. Tu ju je silovao, a ujutro je vratio u istu kuću gdje je prethodno bila zatvorena.

Kako je naveo tužilac Pružan, Tripković je prema optužnici 9. augusta 1992. godine odveo S-2 u sportsku dvoranu “Partizan” gdje su bili smješteni i drugi nezakonito zatvoreni bošnjački civili sa područja općine Foča.

Tužilaštvo je, iznoseći uvodnu riječ, najavilo saslušanje određenog broja svjedoka, među kojima su i zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te izvođenje materijalnih dokaza koji se, između ostalog, odnose i na širok i sistematičan napad u Foči.

Na današnjem ročištu saslušan je svjedok Duško Mandić, koji je izjavio da je u martu 1992. bio u rezervnom sastavu policije. Kazao je da je išao na linije od kraja maja 1992., gdje je bio od osam do deset dana, a nakon toga je bio raspoređen na obezbjeđenju škola i banaka.

Izjavio je da je obezbjeđivao Osnovnu školu “Miladin Radojević” u koju su dovedene žene i djeca bošnjačke nacionalnosti iz Kalinovika u ljetnom periodu 1992. godine.

“Bio sam onda ponovo otišao na smjenu i kad sam se vratio, nisam zatekao te ljude u školi”, kazao je Mandić, dodavši da je u školi bilo oko 50-ak ljudi te da je, kada se vratio s terena, dobio informaciju da su prebačeni u “Barutni magacin”, koji je od škole udaljen tri kilometra.

Mandić je posvjedočio da su u školu dovođene i žene iz Gacka, kojih je bilo oko stotinu te žene srpske nacionalnosti iz Trnova, koje su bile odvojene.

Odgovarajući na pitanja tužioca Pružana, Mandić je rekao da je S-2 poznavao od prije rata te da se ne sjeća kako je ona bila u školi. Potvrdio je da je vidio odvođenje pet do sedam žena. Izjavio je i da je zatekao u školi starijeg pretučenog čovjeka, koji je preminuo u njegovoj smjeni.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mandić je kazao da optuženog nije nikada vidio u ratu te da je vršena razmjena tokom koje su razmijenjene žene iz Gacka i Kalinovika.

Tripković je ranije osuđen u dva predmeta. Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u augustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. maj.

 

Aida Trepanić