Suđenje

Paravac i ostali: Prigovor Odbrane zbog mogućnosti naknadnog potpisivanja zapisnika

26. Aprila 2022.12:46
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako mu je optužni Andrija Bjelošević tokom 1992. godine bio pretpostavljeni i da su obojica bili uhapšeni u Tesliću.


Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Dušan Živković, koji je tokom 1992. godine radio na mjestu načelnika sektora Službe državne bezbjednosti (SDB), naveo je kako je jedan period bio na toj poziciji iako nije imao adekvatno rješenje o zaposlenju, ali je od jula uz to rješenje nastavio obnašati funkciju načelnika. Odgovarajući na pitanje tužioca Edina Muratbegovića, on je rekao da mu je pretpostavljeni bio optuženi Bjelošević.

Sa Andrijom je obavljao razgovore na sastancima kod njega u kancelariji kako bi ga informisao o podacima kojima raspolaže, ispričao je svjedok.

Na upit tužioca da li je bilo organizovnih odlazaka u Teslić, Živković je rekao kako nije siguran da su bili organizovani jer nisu raspolagali dovoljnim brojem uposlenika, ali da su išli nekoliko puta u Teslić pojedinačno ili u manjim grupama.

Podsjećajući na raniji iskaz, tužilac je pročitao kako je Živković tada kazao da su dobili naredbu da pomognu Kriznom štabu, čiji je predsjednik bio optuženi Borislav Paravac.

“Tada nas je zaustavila Vojna policija, različitih je uniformi bilo, njih 20-ak. Uperili puške u nas i naredili da legnemo tu, i onda nas vode u Stanicu javne bezbjednosti, u kancelariju Dušana Kuzmanovića. (…) Tu sam u kancelariji zatekao Bjeloševića, koji je imao povrede na glavi, Milana Savića, koji je također bio povrijeđen, i Nenada Gojkovića”, ispričao je Živković, objasnivši da su ubrzo pušteni, a da su bili uhapšeni zbog sumnje u vezi s nekim zločinima i zlodjelima, za koja se ispostavilo da nemaju veze s tim.

Bjeloševićev advokat Slobodan Cvijetić tvrdi da je optuženom tokom privođenja u kancelariju Kuzmanovića traženo da izađe pred ljude ispred zgrade i da im objasni kako je bio nesporazum, što je on odbio, uz riječi: “Nisam ih ja pozvao, neću im se ja ni obraćati.” Isto je potvrdio i svjedok Živković, dodavši da Bjelošević nije bio ni fizički u mogućnosti izaći, te da je tražio ljekarski pregled.

Živković je svjedočio na suđenju Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, koji su optuženi za progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Tužilac Edin Muratbegović je uložio raniji zapisnik o saslušanju Živkovića, na što je Odbrana imala prigovor, jer njima dostavljeni primjerci tog zapisnika nisu ovjereni, dok je kod tužioca ovjereni primjerak, ukazujući na mogućnost da je isti potpisan nakon ulaganja u materijalne dokaze.

“Naš prigovor se odnosi na to da je dokument naknadno potpisan, a i sam svjedok je kazao da ima nedostataka, jer ispitivanje nisu završili”, rekao je branilac Slobodan Cvijetić.

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić uputio je Odbrane na pravni postupak ukoliko smatraju da je u pitanju neka nepravilnost.

Drugi najavljeni svjedok nije pristupio ročištu, a iz Odjeljenja za podršku svjedocima Suda BiH dostavili su Sudskom vijeću informaciju kako je svjedok tokom telefonskog razgovora u vezi s obavještenjem za održavanje ročišta bio neprijatan, te da je odbio pristupiti suđenju navodeći da ga se više ne zove, nakon čega je prekinuo poziv.

Tužilac Muratbegović je tražio da se još jednom pokuša razgovarati sa svjedokom i pozvati ga na naredno suđenje.

“Morate obavijestiti svjedoka da je sljedeći korak privođenje i da nije nimalo prijatno kada vam policija dođe u tri sata i čeka pred kućom satima”, kazao je Jukić prihvatajući prijedlog tužioca.

Suđenje će se nastaviti 10. maja, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Azra Husarić Omerović