Suđenje

Rizvanović i ostali: U borbi ubijeni vojnici

19. Aprila 2022.17:16
Na suđenju za zločin počinjen kod Brčkog, tužilac Državnog tužilaštva pročitao je tri iskaza svjedoka, koji su kazali kako su 8. marta 1993. godine bili na području Boderišta, radi vraćanja linija, i da znaju za ubijene vojnike.


Branilac Tarik Čingić (crvena kravata), iza njega optuženi Admir Rizvanović. Foto: BIRN BiH

Državni tužilac Saša Sarajlić pročitao je iskaz svjedoka Blaška Lovrića, koji je naveo kako je na područje Boderišta otišao sa informacijama da se napad pojačao i da su se vojnici morali povući. On je rekao da se sukob desio s Vojskom Republike Srpske (VRS) te da je osiguravao lijevo krilo.

“Ja sam osiguravao lijevo krilo, a Gušo desno”, kazao je svjedok, dodavši da se napad pojačavao na “desnom krilu”.

Prema njegovim riječima Rašid Gušo je projektilom oštetio jedan od tenkova.Svjedok je objasnio u iskazu da se povukao prema jednoj kući, te da su pružali otpor s tog dijela.

“To je bilo vrijeme mog ranjavanja”, rekao je svjedok u iskazu, dodavši kako mu je nakon toga pružena prva pomoć i da je prebačen u bolnicu u Maoči.

Lovrić je u iskazu naveo kako je nakon ranjavanja saznao da su u borbi ubijeni srpski vojnici, dok je za odsječene glave čuo nakon rata. Objasnio je kako mu je poznato da razmjena tijela nije obavljena odjednom, već iz dva puta.

“Nikada nisam imao informaciju da je neko zarobljen”, kazao je svjedok u iskazu.

U iskazu je svjedok naveo kako je vidio novinarsku ekipu, koja je snimala dešavanja na desnom dijelu.

Da je svjedok u sudnici, Odbrana bi od njega tražila potvrdu da se prvooptuženi Admir Rizvanović nalazio u rovu zajedno s novinarskom ekipom, rečeno je danas u sudnici.

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću sudi se za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika VRS-a 8. marta 1993. u Boderištu.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Tužilac je pročitao iskaz svjedoka Slobodana Đurića, koji je naveo kako je u jutarnjim satima 8. marta 1993. godine, zajedno s drugim vojnicima, pozvan da preuzme liniju. Dolaskom do prve linije, dva komandira su otišla da izvide liniju, objasnio je svjedok.

Prema iskazu, on je vidio šest ili sedam osoba koje su otišle prema jednoj kući, nakon čega ih je vidio poredane uza zid.

Počela je pucnjava i svjedok je čuo povike “Allahu ekber”, nakon čega je, kako je naveo, krenulo povlačenje, te je vidio pogođen tenk.

Odbrana je istakla prigovor relevantnosti te rekla kako su dijelovi iskaza protivrječni.

U iskazu Nike Čančarevića, načelnika sigurnosti informacione strukture Hrvatskog vijeća obrane (HVO), navedeno je kako su u februaru 1993. godine bila dva interventna napada od strane srpskih snaga, te da je položaj Boderišta bio od strateške važnosti.

On je kazao kako je čuo da su ubijene neke osobe, ali da nije bilo nikakvih zahjeva službe sigurnosti, čiji je bio zapovjednik, i da nije načinjen zapisnik.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. april.

*Ovaj članak je izmijenjen u dijelu datuma nastavka suđenja. Ranije je greškom bilo napisano da se suđenje nastavlja u martu umjesto u aprilu.