Suđenje

Fazlović: Žalba Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu

23. Februara 2023.11:59
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na žalbenoj sjednici, u obrazloženju žalbe na presudu kojom je Hazim Fazlović oslobođen optužbi za ratni zločin u Brčkom, navelo da je tokom suđenja došlo do bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.
Hazim Fazlović. Foto: BIRN BiH

Tužilac Edin Muratbegović je rekao kako Tužilaštvo ostaje u potpunosti kod navoda iz žalbe i da neće čitati njen sadržaj, navodeći da je tokom suđenja došlo do bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, kao i do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Advokat Kadrija Kolić, koji je umjesto braniteljice Lejle Čović zastupao optuženog, kazao je kako Odbrana ostaje pri odgovoru koji su izjavili na žalbu Tužilaštva.

Kolić je rekao kako Odbrani tokom krivičnog postupka nisu bili dozvoljeni svi dokazi, navodeći presudu prema kojoj su neposredni počinioci zločina za koji se Fazlović tereti oslobođeni odgovornosti, a da im je predmetni spis dostavljen bez tog dijela. Kolić je istakao kako Tužilaštvo nije dokazalo komandnu odgovornost Fazlovića.

Fazloviću je, u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine, na teret stavljeno nekažnjavanje podređenih za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. u selu Boderište. Prvostepenom presudom Sud BiH je zaključio da nije dokazana komandna odgovornost Fazlovića kao komandanta Trećeg bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH.

Postupak protiv Fazlovića je 25. oktobra 2022. razdvojen u odnosu na Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića i Ramiza Pljakića, protiv kojih su optužbe odbijene. Odluka je donesena nakon što je Sud utvrdio da su Rizvanović, Omerović i Huskanović pravosnažno oslobođeni 1996. u postupku koji je protiv njih vođen u odsustvu. Optužba u odnosu na Pljakića je odbijena iz procesnih razloga.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine Hilmo Vučinić je rekao na kraju ročišta kako će Tužilaštvo i Odbrana pisanim putem biti obaviješteni o odluci.

Jasmin Begić