Suđenje

Hazim Fazlović oslobođen optužbi za zločin u Brčkom

6. Decembra 2022.15:09
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Hazima Fazlovića optužbi da je počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Brčkom 1993. godine.

Hazim Fazlović. Foto: BIRN BiH

Sud je zaključio da nije dokazana komandna odgovornost Fazlovića kao komandanta Trećeg bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH. Vijeće je zaključilo da nije sporno da je u Boderištu 8. marta 1993. stradalo 11 pripadnika Vojske Republike Srpske.

“Međutim, za Vijeće je sporan način stradanja ovih lica te ko su bili eventualni izvršioci”, navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić Dedović.

Prema optužnici, Fazlović je propustio da kazni pripadnike Interventne jedinice Trećeg bataljona koji su bili poslati u Boderište za vrijeme borbenih dejstava.

Ćosić Dedović je rekla da iz dokaza proizilazi da su jedinice u Boderištu bile pretpočinjene 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane, u čijoj zoni su bila borbena dejstva. Ona je napomenula da je vještak Tužilaštva kazao da svu odgovornost snosi komandant kojem su jedinice pretpočinjene.

“Nije jasno ni kako je došlo do optuženja Hazima Fazlovića”, istakla je sudija.

Ona je navela da nije dokazano da je Fazlović bio na poprištu događaja, podsjetivši na iskaz svjedoka koji je optuženog locirao na širem području, četiri do pet kilometara od Boderišta.

Ćosić Dedović je rekla da nijedan svjedok nije bio direktni očevidac zarobljavanja i zlostavljanja, pa samim tim ni da li su u tome učestvovali pripadnici Interventne jedinice, koja je u redovnim okolnostima bila podređena Fazloviću.

Postupak protiv Fazlovića je razdvojen 25. oktobra u odnosu na Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića i Ramiza Pljakića, protiv kojih su optužbe istog dana odbijene. Sud je ovu odluku donio nakon što je utvrdio da su Rizvanović, Omerović i Huskanović pravosnažno oslobođeni 1996. u postupku koji je protiv njih vođen u odsustvu. Optužba u odnosu na Pljakića odbijena je iz procesnih razloga.

Na prvostepenu presudu Fazloviću dozvoljena je žalba.

Marija Taušan